Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 maja 2022
w Esensji w Esensjopedii

Daphne du Maurier

ImięDaphne
Nazwiskodu Maurier

Kalendarium: Daphne du Maurier

Esensja.pl
Esensja.pl
19 kwietnia mija 10 rocznica śmierci angielskiej pisarki.

Kalendarium: Daphne du Maurier

19 kwietnia mija 10 rocznica śmierci angielskiej pisarki.

Daphne du Maurier

ImięDaphne
Nazwiskodu Maurier
Dame Daphne Du Maurier (1907.05.13 – 1989.04.19) urodziła się w Londynie w rodzinie prominentnego agenta aktorskiego i aktorki. Literacką karierą Daphne pokierował natomiast dziadek, który był scenarzystą i rysownikiem – dzięki temu pierwszą powieść wydała w wieku zaledwie 24 lat.
Jej twórczość krytycy często lekceważyli jako „lekką intelektualnie” i eskapistyczną – dziś jest uważana za niekwestionowaną mistrzynię suspensu. Do jej największych sukcesów należy powieść „Rebeka”, która była zaadaptowana na scenę i na duży ekran – przez samego Hitchcocka, który za film zdobył Oscara. Hitchcock zajął się też przeniesieniem na ekran opowiadania „Ptaki” i powieści „Oberża na pustkowiu”, a inni reżyserowie zekranizowali m.in. „Nie oglądaj się teraz” i „My Cousin Rachel”.
Często określa się ją jako pisarkę nawiązującą do romantyzmu. Jej dzieła wolne są od łatwych happy endów, a nad całością unoszą się opary mistycyzmu, nadnaturalności i grozy. W późniejszych latach odeszła od beletrystyki na rzecz literatury faktu, m.in. napisała kilka biografii.
W 1969 roku Du Maurier otrzymała z rąk królowej tytuł szlachecki. W międzyczasie poślubiła wysokiego oficera z którym miała dwie córki i syna, ale biografowie pisarki wskazują, że małżeństwo było dość chłodne, podobnie jak stosunek Daphne do jej dzieci. Prawdopodobną przyczyną mógł być homoseksualizm Du Maurier wzmacniany przez homofobię jej ojca i jego chęć posiadania syna.
Daphne du Maurier zmarła w wieku 81 lat w swoim domu w Kornwalii, regionie, który był scenerią dla wielu jej książek.
Czytaj też:
Ptaki - recenzja zbioru opowiadań
Wybrana bibliografia:
  • The Loving Spirit (1931)
  • I′ll Never Be Young Again (1932)
  • Julius (1933)
  • Oberża na pustkowiu (1936)
  • Rebeka (1938)
  • Come Wind, Come Weather (sztuka, 1940)
  • Frenchman′s Creek (1941)
  • Hungry Hill (1943)
  • The Years Between (sztuka, 1945)
  • Generał w służbie króla (1946)
  • September Tide (sztuka, 1948)
  • The Parasites (1949)
  • My Cousin Rachel (1951)
  • Ptaki (zbiór opowiadań, w pierwszym wydaniu pod nazwą innego tekstu ze zbioru: „Jabłonka”; 1952)
  • Mary Anne (1954)
  • The Scapegoat (1957)
  • Niebieskie soczewki (zbiór opowiadań, 1959)
  • The Flight of the Falcon (1965)
  • The House on the Strand (1969)
  • Nie oglądaj się teraz (zbiór opowiadań, w pierwszym wydaniu pod nazwą inne tekstu ze zbioru: "Nie po północy" 1971)
  • Rule Britannia (1972)
  • The Rendezvous and Other Stories (zbiór opowiadań, 1980)
  • koniec
    19 kwietnia 2009

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Imię:
    Treść:
    Działanie:
    Wynik:

    Dodaj komentarz FB

    Najnowsze

    Fantastyka i Futurologia w Krakowie
    Polska Fundacja Fantastyki Naukowej

    19 IV 2022

    Polska Fundacja Fantastyki Naukowej już w najbliższą sobotę inauguruje cykl spotkań literacko-naukowych „Fantastyka i Futurologia”.

    więcej »

    Finaliści nagród Hugo 2022

    9 IV 2022

    Ogłoszono listę finalistów nagród Hugo 2022 za utwory, które swoją premierę miały w roku 2021.

    więcej »

    Antologia wspierająca Ukrainę

    28 III 2022

    Wkrótce nakładem Wydawnictwa IX ukaże się antologia „24.02.2002”. Całkowity zysk z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na wsparcie organizacji Mission Proliska niosącej pomoc ukraińskim cywilom w obszarach objętych działaniami wojennymi.

    więcej »

    Polecamy

    Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym

    W podziemnym kręgu:

    Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
    — Marcin Knyszyński

    Bulwar Zachodzącego Słońca 2
    — Marcin Knyszyński

    Borat Dzong-Un z pasem szahida
    — Marcin Knyszyński

    Rozkład i rozkładówka
    — Marcin Knyszyński

    Nowoczesny mit
    — Marcin Knyszyński

    Horror rzeczywistości
    — Marcin Knyszyński

    Osaczona
    — Marcin Knyszyński

    Pan życia i śmierci
    — Marcin Knyszyński

    Jezus na miarę naszych czasów
    — Marcin Knyszyński

    Imitacje
    — Marcin Knyszyński

    Zobacz też

    Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.