Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Krzysztof Piskorski
‹Wygnaniec›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWygnaniec
Data wydania1 lipca 2005
Autor
Wydawca RUNA
CyklOpowieść Piasków
ISBN83-89595-16-8
Format320s. 125×185mm
Cena26,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Wielbłąd trójgarbny
[Krzysztof Piskorski „Wygnaniec”, Krzysztof Piskorski „Najemnik”, Krzysztof Piskorski „Prorok” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Krzysztof Piskorski na przełomie lat 2008 i 2009 pokazał się z bardzo dobrej strony dzięki dylogii „Zadra”. Choć publikowana pół dekady wcześniej debiutancka trylogia „Opowieść piasków” prezentuje się nieco słabiej, da się już w niej zauważyć widoczne w „Zadrze” zalety pióra Piskorskiego. I, niestety, podobne wady.

Jakub Gałka

Wielbłąd trójgarbny
[Krzysztof Piskorski „Wygnaniec”, Krzysztof Piskorski „Najemnik”, Krzysztof Piskorski „Prorok” - recenzja]

Krzysztof Piskorski na przełomie lat 2008 i 2009 pokazał się z bardzo dobrej strony dzięki dylogii „Zadra”. Choć publikowana pół dekady wcześniej debiutancka trylogia „Opowieść piasków” prezentuje się nieco słabiej, da się już w niej zauważyć widoczne w „Zadrze” zalety pióra Piskorskiego. I, niestety, podobne wady.

Krzysztof Piskorski
‹Wygnaniec›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWygnaniec
Data wydania1 lipca 2005
Autor
Wydawca RUNA
CyklOpowieść Piasków
ISBN83-89595-16-8
Format320s. 125×185mm
Cena26,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Tym, co cieszyło w „Zadrze”, była udana stylizacja językowa, ale przede wszystkim kreacja świata – wizja napoleońskiej Europy rodem z powieści awanturniczych wzbogacona o elementy fantasy (magowie) i science fiction (równoległe światy, steampunkowa technologia). Równie ciekawym, przynajmniej w pierwszym tomie zatytułowanym „Wygnaniec”, jawi się świat „Opowieści piasków”. Piskorski kreuje w swoim cyklu pustynną krainę zamieszkałą przez lud przypominający plemiona znane z naszej historii – szczególnie Arabów, bo ich zwyczaje i obrzędowość religijna budzą nieodparte skojarzenia z islamem. Co jednak robią tam magiczne zdolności bohaterów, fantastyczne gady używane zamiast wielbłądów, a przede wszystkim legenda o potężnym kataklizmie, który oszczędzając wybrany lud, zmiótł z powierzchni ziemi całą cywilizację? Daleka przyszłość z cywilizacją cofniętą do epoki średniowiecza, po raz wtóry przeżywającą podobną historię, czy raczej opowieść alternatywna, retelling naszych rzeczywistych dziejów? A może zupełnie fantastyczna kraina albo inna planeta?
Trzeba przyznać, że wykreowany świat wciąga i intryguje swoimi tajemnicami, zwłaszcza że przez przez dłuższy czas lektura nie daje czytelnikowi jasnych odpowiedzi, umożliwiając mu samodzielne konstruowanie przeróżnych teorii. Gorzej, że podobnie jak w „Zadrze” autor nie wiedział, jak ten ogromny potencjał wykorzystać. Na szczęście nie ma w debiutanckim cyklu aż tak nagłego ucięcia fabuły jak w finale „Zadry”, ale też w trzecim tomie (zatytułowanym „Prorok”) narracja wyraźnie przyspiesza, wątki są podomykane nieco na siłę, a wydarzenia opisane zbyt pobieżnie. To tylko wzmaga wrażenie, że autor od początku do końca nie mógł się zdecydować jaką konwencję przyjąć. Najpierw Piskorski rysuje fantastyczny pustynny świat, później skupia się na badaniu i potępianiu źródeł oraz objawów fundamentalizmu religijnego („Wygnaniec”). Dalej, w drugim tomie („Najemnik”), kreuje nudną, niezbyt wiarygodną i zbyt rozwlekłą „buddy fantasy” – w centrum stawia przygody wspierających się nawzajem wiernych druhów, byłych wrogów, w których błyskawiczną i dozgonną wzajemną przyjaźń ciężko uwierzyć, a tym samym przejmować się ich perypetiami. Ostatecznie zaś kończy trylogię mocnym, choć nazbyt skrótowym uderzeniem high fantasy, z wojnami potężnych królestw i interwencjami bogów na czele („Prorok”).

Krzysztof Piskorski
‹Najemnik›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNajemnik
Data wydania2 marca 2006
Autor
Wydawca RUNA
CyklOpowieść Piasków
ISBN83-89595-25-7
Format432s. 125×185mm
Cena28,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
To tematyczne zróżnicowanie nie tylko dziwi, ale również rozbija spoistość opowieści i świata. Ten ostatni też zresztą nie przekonuje, przede wszystkim dlatego, że w świetle rozwoju fabuły i zakończenia, odwzorowywanie realiów naszej historii wydaje się być sztuczne i niepotrzebne. Zamiast w sposób wymuszony stylizować dialogi w przedstawiającym krainy pseudośredniowieczne „Najemniku” na sienkiewiczowszczyznę, a nazwy własnych na słowa celtyckie czy nordyckie, mógł autor pokusić się o wykreowanie zupełnie autonomicznego świata, który lepiej by współgrał z jego pomysłami. Nie można za to odmówić Piskorskiemu umiejętności dramatycznego prowadzenia fabuły i poruszania trudnych tematów – pełno tu zdrajców, konformistów, brutalnych oprawców i bohaterów popadających w tarapaty w wyniku nieszczęśliwych przypadków, ale też wiary w takie wartości jak wolność i równość. Dla tych fragmentów – opisujących konfrontację mniej lub bardziej zwyczajnych ludzi z fundamentalizmem wyrastającym tuż obok, na tych samych wartościach, który dodatkowo wzbudza w bliźnich najgorsze instynkty – zdecydowanie warto przeczytać tom pierwszy trylogii. Szkoda jednak, że rozwijając swoją opowieść, Piskorski zboczył w zupełnie innym, zdecydowanie mniej ciekawym kierunku.

Krzysztof Piskorski
‹Prorok›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułProrok
Data wydania14 maja 2007
Autor
Wydawca RUNA
CyklOpowieść Piasków
ISBN978-83-89595-32-4
Format304s. 125×185mm
Cena27,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
koniec
15 maja 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Pada śnieg, pachną świąteczne wypieki…
Joanna Kapica-Curzytek

6 XII 2021

W powieści „Kochany Święty Mikołaju” odnajdziemy wszystkie tradycyjne bożonarodzeniowe motywy. I nawet jeśli dobrze wiemy, co w niej znajdziemy, nic nie szkodzi; bo przecież w święta szczególnie chętnie wracamy do tego, co dobrze znamy.

więcej »

Każdy ma swoje demony
Marcin Mroziuk

5 XII 2021

Dla młodych czytelników lektura „Chuligani” jest okazją do poznania problemów rówieśników, którym życie nie rozpieszcza. Katarzyna Ryrych kreśli tutaj z dużą empatią intrygujący portret nastolatki muszącej stawić czoło światu po śmierci rodziców.

więcej »

Krótko o książkach: Wzloty i (głównie) upadki
Miłosz Cybowski

4 XII 2021

Pomysł na „Miasto Archipelag” Filip Springer miał całkiem niezły – wyruszyć w Polskę i odwiedzić niegdysiejsze miasta wojewódzkie, które straciły swoją pozycję w wyniku reformy administracyjnej z 1999 roku. Gorzej z wykonaniem.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

I po co ten pośpiech?
— Eryk Remiezowicz

Wygnany wędruje dalej
— Eryk Remiezowicz

Sensacje w burnusach
— Eryk Remiezowicz

MetaArabia
— Wit Szostak

Tegoż twórcy

Krew jego dawne bohatery
— Anna Nieznaj

Widziałem jasny cień króla
— Beatrycze Nowicka

Steam-science-fiction
— Miłosz Cybowski

Cień twój wróg!
— Jacek Jaciubek

Wojny napoleońskie w oparach etheru
— Marta Najman

Zgubione momenty
— Jędrzej Burszta

Esensja czyta: Marzec-kwiecień 2009
— Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Michał Kubalski, Joanna Słupek, Konrad Wągrowski

Czytelniku, nie zadraśnij się!
— Jakub Gałka

Esensja czyta: IV kwartał 2008
— Artur Chruściel, Ewa Drab, Jakub Gałka, Daniel Gizicki, Anna Kańtoch, Paweł Sasko, Agnieszka Szady, Konrad Wągrowski

Nie zadzieraj z Polakami!
— Jakub Gałka

Tegoż autora

Więcej wszystkiego co błyszczy, buczy i wybucha?
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Nieprawdziwi detektywi
— Jakub Gałka

O tych, co z kosmosu
— Paweł Ciołkiewicz, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Wszyscy za jednego
— Jakub Gałka

Pacjent zmarł, po czym wstał jako zombie
— Adam Kordaś, Michał Kubalski, Jakub Gałka, Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Jarosław Robak, Beatrycze Nowicka, Łukasz Bodurka

Przygody drugoplanowe
— Jakub Gałka

Ranking, który spadł na Ziemię
— Sebastian Chosiński, Artur Chruściel, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Michał Kubalski, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Ludzie jak krewetki
— Jakub Gałka

Katana zamiast pazurów
— Jakub Gałka

Trzy siostry Thorgala
— Jakub Gałka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.