Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Marcin Przewoźniak
‹Mikołaj Kopernik›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMikołaj Kopernik
Data wydania30 września 2020
Autor
IlustracjeKamil Pruszyński
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8154-565-5
Format64s. 250×290mm; oprawa twarda
Cena29,99
Gatunekbiograficzna / wywiad / wspomnienia, dla dzieci i młodzieży, non-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Niebo będzie już inne
[Marcin Przewoźniak „Mikołaj Kopernik” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Mikołaj Kopernik. Geniusz, który wstrzymał Słońce”, opowieść przybliżająca młodszym czytelnikom życie i czasy wielkiego uczonego, to atrakcyjna propozycja zgłębienia podstaw astronomii, kultury i historii. Bez nudy i wysiłku!

Joanna Kapica-Curzytek

Niebo będzie już inne
[Marcin Przewoźniak „Mikołaj Kopernik” - recenzja]

„Mikołaj Kopernik. Geniusz, który wstrzymał Słońce”, opowieść przybliżająca młodszym czytelnikom życie i czasy wielkiego uczonego, to atrakcyjna propozycja zgłębienia podstaw astronomii, kultury i historii. Bez nudy i wysiłku!

Marcin Przewoźniak
‹Mikołaj Kopernik›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMikołaj Kopernik
Data wydania30 września 2020
Autor
IlustracjeKamil Pruszyński
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8154-565-5
Format64s. 250×290mm; oprawa twarda
Cena29,99
Gatunekbiograficzna / wywiad / wspomnienia, dla dzieci i młodzieży, non-fiction
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Wydawca kieruje ten tytuł do czytelników w wieku od dziewięciu lat. Książka przyciąga uwagę, gdy tylko weźmiemy ją do ręki i otworzymy na wyklejce. Przywita nas piękny, sugestywny schemat gwiazdozbiorów nieba północnego (na tylnej wyklejce są przedstawione konstelacje nieba południowego). Od pierwszej chwili budzi to wyobraźnię dziecka, przystępującego do lektury. Nie trzeba też chyba przekonywać, jak wspaniałe to zaproszenie do tego, by w sprzyjającym momencie wspólnie z dorosłym spojrzeć w wieczorne niebo i spróbować odnaleźć narysowane tu grupy gwiazd. To zajęcie na całe życie…
Bardzo dobrze, że zostaje wznowiona ta przeznaczona dla dzieci historia życia i naukowych dokonań Mikołaja Kopernika. Jego nazwisko jest, rzecz jasna, znane bodaj wszystkim Polakom, ale cenną inicjatywą jest przybliżenie w przystępny sposób sylwetki wielkiego uczonego młodszym czytelnikom. Marcin Przewoźniak potraktował ten temat bardzo szeroko – ciekawie tłumacząc kontekst ówczesnych czasów i obyczajów, realiów życia (na przykład form i czasu podróży) i różnego rodzaju ciekawostek. Jestem przekonana, że to krok w dobrą stronę – prawdę mówiąc, te szczegóły są interesujące i bardzo odkrywcze dla niejednego dorosłego, sięgającego po tę książkę. Jak na przykład to, że dzieło Kopernika zostało usunięte z indeksu ksiąg zakazanych Kościoła katolickiego w 1822 roku! Autor robi też „oko” do dzieci, które uwielbiają dowcipy związane z fizjologią ciała („Czy Kopernik pluł pod stół?”).
Dobrą stroną książki jest także wyraziste zaakcentowanie historyczno-kulturowego „przejścia” ze średniowiecza w renesans w Europie. W zasadzie po jej lekturze młody czytelnik już „na zawsze” (a co najmniej do matury!) zapamięta najważniejsze informacje dotyczące tych zmieniających się czasów i kształtowania się humanizmu na naszym kontynencie – co więcej, ta cenna lekcja odbywa się bez nudy i wysiłku. Również niełatwe do zrozumienia wydają się szczegóły związane z naukowym odkryciem Kopernika, ale autor przybliża je w sposób nadzwyczaj przystępny i dostosowany do możliwości poznawczych dzieci.
Są też „minusy” tej publikacji. Nie najlepszym pomysłem jest fragment książki zatytułowany „Kłótnia naukowców”. Autor przytacza tutaj (fikcyjną) dyskusję dotyczącą narodowości Kopernika. Czy był Niemcem czy Polakiem? Takie „wyrywanie sobie” postaci wielkiego uczonego i „zerojedynkowe” traktowanie kwestii narodowości może niepotrzebnie wypaczyć obraz. Zwłaszcza, że chodzi o odmienne realia niż obecne (chociażby z racji inaczej przebiegających granic i innego niż dzisiaj rozumienia państwowości). Podkreślajmy zatem to, co łączy poszczególne narody, zamiast dokonywać jednoznacznych rozstrzygnięć w tych kwestiach (nie zawsze możliwych czy odpowiadających prawdzie). Tym bardziej, że w dalszej części autor sam zauważa: „Nie wiemy, czy Mikołaj Kopernik czuł się Polakiem od dziecka (…)”, choć jako kanonik składał przysięgę wierności polskiemu królowi, o czym tutaj czytamy.
Rysunki Kamila Pruszyńskiego na ogół bardzo pomagają wniknąć w treść i lepiej ją zrozumieć. Nie zawsze jednak jest zrozumiałe, dlaczego taka, a nie inna ilustracja znalazła się w książce – niektóre z nich nie mają nic wspólnego z tekstem (na przykład schemat budowy znaczka pocztowego czy budowy wnętrza ziemi – umieszczony obok szczegółów dotyczących tego, jak często myli się ludzie w czasach Kopernika). To jednak nie przesłania ogólnego efektu – strona wizualna robi wrażenie, przykuwa uwagę i pozwala uzmysłowić sobie wiele trudnych nieraz detali związanych z architekturą czy budową poszczególnych skomplikowanych rekwizytów.
Świetnie, że autor uwzględnił też ostatnie naukowe odkrycia związane z odnalezieniem grobu Mikołaja Kopernika we Fromborku w 2005 roku i rekonstrukcją jego twarzy. To sprawia, że uczony staje się jeszcze bliższy czytelnikowi, może nawet taki bardziej współczesny? Lektura jest poza tym świetną inspiracją do tego, aby któregoś dnia odwiedzić miasta związane z Kopernikiem i przejść się tam jego śladami.
Po przeczytaniu opowieści „Mikołaj Kopernik. Geniusz, który wstrzymał Słońce” być może niejeden młody czytelnik zechce pójść w ślady jej bohatera? Nawet jeśli tak nie będzie, od tej pory niebo będzie dla nas już na zawsze inne, lepiej zrozumiałe. Słoneczny dzień przypomni o doniosłości odkrycia Kopernika i jego teorii heliocentrycznej, natomiast noc zafascynuje światłem odległych gwiazd, o których w miarę postępu nauki wiemy coraz więcej. Korzyści z lektury tej książki wydają się nie do przecenienia.
koniec
19 października 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Morderstwo w sekcji klarnetów
— Joanna Kapica-Curzytek

Chopin – globalny fenomen
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.