Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Tim Bouverie
‹Herbatka z Hitlerem›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHerbatka z Hitlerem
Tytuł oryginalnyAppeasing Hitler
Data wydania27 stycznia 2021
Autor
PrzekładMariusz Gądek, Maciej Antosiewicz
Wydawca Wielka Litera
ISBN978-83-80325-65-4
Format150×228mm; oprawa twarda
Cena59,90
Gatunekhistoryczna, non-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Ten okrutny XX wiek: Cena pokoju
[Tim Bouverie „Herbatka z Hitlerem” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Herbatka z Hitlerem” Tima Bouverie jest tym, czym „Czas Hitlera” miejscami chciał być: opisem polityki brytyjskiej wobec nazistowskich Niemiec w latach 30. XX wieku. Do rozlicznych okładkowych polecanek dodaję swoją własną – to naprawdę wyśmienita lektura.

Miłosz Cybowski

Ten okrutny XX wiek: Cena pokoju
[Tim Bouverie „Herbatka z Hitlerem” - recenzja]

„Herbatka z Hitlerem” Tima Bouverie jest tym, czym „Czas Hitlera” miejscami chciał być: opisem polityki brytyjskiej wobec nazistowskich Niemiec w latach 30. XX wieku. Do rozlicznych okładkowych polecanek dodaję swoją własną – to naprawdę wyśmienita lektura.

Tim Bouverie
‹Herbatka z Hitlerem›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułHerbatka z Hitlerem
Tytuł oryginalnyAppeasing Hitler
Data wydania27 stycznia 2021
Autor
PrzekładMariusz Gądek, Maciej Antosiewicz
Wydawca Wielka Litera
ISBN978-83-80325-65-4
Format150×228mm; oprawa twarda
Cena59,90
Gatunekhistoryczna, non-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Z okładki spoglądają na nas Neville Chamberlain, Adolf Hitler i Winston Churchill, natomiast na wewnętrznej stronie znajdziemy słynne zdjęcie tego pierwszego wymachującego (jak to ładnie określili Pythoni) najśmieszniejszym przedwojennym żartem, czyli przywiezioną z Monachium deklaracją Hitlera. Deklaracją, której przywódca III Rzeszy wcale nie miał zamiaru się trzymać, co jednak wcale nie powstrzymało Chamberlaina przed ogłaszaniem wszem wobec, że konferencja w Monachium zagwarantowała pokój w Europie na wiele lat.
Co jednak istotne, ani Chamberlain, ani Churchill nie są jedynymi postaciami przedstawionego przez Bouverie dramatu, podobnież jak słynna konferencja z 1938 roku – choć pełni tu bardzo znaczącą rolę – nie stanowi jedynego istotnego wydarzenia w dziejach appeasementu. Autor spogląda na brytyjską politykę „oswajania” dyktatorów całościowo, bo nie ograniczała się ona do prób zjednania Hitlera i jego podwładnych, ale także sojusznika III Rzeszy, jakim były Włochy pod rządami Mussoliniego. Przez długie lata uważano zresztą, że utrzymywanie dobrych stosunków z tym drugim pozwoli ustanowić na kontynencie odpowiednią przeciwwagę dla terytorialnych zakusów Hitlera.
Spośród nielicznych Brytyjczyków, którzy od samego początku dostrzegali niebezpieczeństwo związane z postępującą remilitaryzacją Niemiec, na pierwszym miejscu autor stawia Winstona Churchilla. Były Lord Admiralicji od 1933 prowadził w parlamencie aktywną antyniemiecką kampanię, a jego krytyka działań rządu zjednała mu z czasem licznych sojuszników po obu stronach Izby Gmin. Mimo to wielu uważało, że kariera polityczna Churchilla zmierzała ku końcowi i antyrządowa postawa nie stanowiła nic innego jak próbę utrzymania się na powierzchni. W drugiej połowie lat 30. za głównego, choć tylko potencjalnego, lidera opozycji przeciwko polityce Chamberlaina uznawano Anthony’ego Edena, który porzucił stanowisko ministra spraw zagranicznych właśnie z uwagi na brak porozumienia z premierem.
Jednym z istotniejszych problemów ówczesnej polityki brytyjskiej było to, że mało kto tak naprawdę traktował Hitlera poważnie, a jego tezy stawiane w „Mein Kampf” uznawano za swego rodzaju grzechy młodości, z których niemiecki dyktator wyrósł po dojściu do władzy1). Co gorsza, wiele – z międzynarodowego punktu widzenia nielegalnych – działań dyktatora było przyjmowanych w Londynie ze zrozumieniem: albo jako formę walki z narzuconym Niemcom traktatem wersalskim, albo jako w pełni uzasadnione dążenie III Rzeszy do zabezpieczenia swoich żywotnych interesów terytorialnych (remilitaryzacja Nadrenii), albo wreszcie – jako w pełni uzasadnione dążenie do zjednoczenia wszystkich Niemców w jednym kraju (Anschluss Austrii). Ten powszechny brak zrozumienia dla nazistowskiej ideologii i celów politycznych miał już wkrótce zemścić się na Brytyjczykach, którzy, można odnieść wrażenie, świadomie dawali się oszukiwać. Widać to zresztą bardzo wyraźnie w powszechnym oburzeniu, do jakiego doprowadziła okupacja Czechosłowacji na początku 1939 roku.
Nawet udzielenie gwarancji Polsce, które nastąpiło w ostatnim roku pokoju, nie było postrzegane jako deklaracja gotowości Wielkiej Brytanii do wojny, ale raczej jako kolejny chwyt w pacyfistycznej polityce Chamberlaina mający na celu odstraszenie III Rzeszy. Wszak nawet na początku września 1939 Brytyjczycy opóźnili swoje przystąpienie do wojny o kilka dni, oferując Hitlerowi ultimatum i licząc na to, że ten jednak zgodzi się na pokojowe rozwiązanie kwestii Gdańska i eksterytorialnego korytarza.
Jako osobny temat należy traktować pacyfizm prezentowany przez wielu brytyjskich polityków. W niektórych przypadkach (jak u Chamberlaina) był on ideologiczny, ale inni przyznawali się wprost, że mówienie o wojnie przed wyborami z 1935 roku mogło być bardzo kosztowne dla ich stanowisk i szans na elekcję. Co doprowadziło zresztą do pewnego paradoksu: opóźnienie brytyjskich zbrojeń, które ruszyły pełną parą dopiero pod koniec dekady, okazało się niezwykle korzystne, bo pozwoliło na produkowanie bardziej nowoczesnych i niezawodnych rodzajów broni (szczególnie myśliwców, w których pokładano główną nadzieję na ochronę Anglii przed niemieckimi bombardowaniami).
Za ogromną zaletę książki należy uznać jej obiektywizm (choć może wynika to raczej z brytyjskiego punktu widzenia, wszak niektóre działania Chamberlaina aż domagają się dosadnego określenia mianem zdrady). Autor powstrzymuje się przed jednoznacznym potępieniem appeasementu czy gloryfikacją jego przeciwników. Wszak nawet Churchill gratulował Chamberlainowi jego postawy w Monachium i (już w 1940 roku) odpowiadał za katastrofę wojsk brytyjskich w Norwegii. Nawet tłumaczenie motywów, jakimi kierowali się główni aktorzy tego wieloletniego dramatu stanowi kwestię czysto faktograficzną, bez popadania w przypuszczenia czy wręcz alternatywy historyczne (bez czego mało który autor jest się w stanie ostatnio obejść).
W kategoriach książki historycznej „Herbatka z Hitlerem” jest jedną z lepszych pozycji, które ostatnio miałem okazję przeczytać. Stanowi najbardziej kompletne omówienie kwestii appeasementu i brytyjskiej polityki wobec III Rzeszy i z powodzeniem łączy naukową treść z popularnonaukową formą. Zdecydowanie polecam.
koniec
16 marca 2021
1) Jak zauważa autor, oficjalna angielska wersja książki była o 1/3 krótsza od oryginału i pozbawiona bardziej bojowych i rasistowskich fragmentów, a jej nakład i tak szybko został wycofany z księgarni. Nieliczni, głównie wielbiciele Hitlera, zapoznali się z nią w oryginale albo w nieoficjalnych przekładach.

Komentarze

16 III 2021   13:46:23

"opóźnienie brytyjskich zbrojeń, które ruszyły pełną parą dopiero pod koniec dekady, okazało się niezwykle korzystne, …"- mam nadzieję, że to cytat z w/w książki? Lotnictwo brytyjskie, podobnie jak i niemieckie, podwaliny pod budowę nowej generacji myśliwców (głównie półskorupowe lub w pełni metalowe dolnopłaty napędzane silnikami rzędowymi) położyło już w 1936 roku (pierwsze modele Bf109, Supermarine Spitfire)

16 III 2021   18:57:16

Hmm... to można rozumieć dwuznacznie. Co innego skonstruowanie samolotu, a co innego jego masowa produkcja, czyli właśnie zbrojenia. Z tego właśnie powodu odmówili sprzedaży większej ich liczby, gdy Polska chciała kupić samoloty za granicą bodaj w 1938.

16 III 2021   21:22:27

Jak kogoś interesuje temat upadku rządu Chamberlaina i dojścia Churchilla do władzy, to polecam "Buntowników" Lynne Olson. Rewelacyjna książka.

17 III 2021   15:01:33

@freynir - służę dokładnym cytatem:

"Nie ma wątpliwości, że w 1939 roku (...) stan brytyjskich i francuskich przygotowań wojskowych pozostawiał wiele do życzenia. W czasie Monachium tylko dwadzieścia dziewięć spośród pięćdziesięciu dwóch brytyjskich dywizjonów myśliwskich potrzebnych, jak uważano, do obrony kraju było gotowych (większość składała się z przestarzałych maszyn typu Gladiator, Fury, Gauntlet i Demon), natomiast spóźniona francuska próba zniwelowania przewagu Luftwaffe rozpoczęła się zaledwie cześć miesięcy wcześniej."

17 III 2021   19:37:43

@Miłosz
Moim zdaniem, problem w tym, że zarówno Brytyjczycy, Francuzi jak i Polacy byli kompletnie nieprzygotowani na nowy sposób wojny wprowadzony przez Niemców. Ci ostatni mieli przemyślane i wprowadzone w życie nową organizację wojska oraz nowe zasady współpracy między różnymi rodzajami wojsk.

17 III 2021   20:21:12

@Ugluk
Zgadzam się. U Brytyjczyków i Francuzów dochodziła jeszcze kwestia współpracy między dwoma państwami, co, przy zachowawczej postawie Brytyjczyków (złe wspomnienia korpusu ekspedycyjnego z czasów I wojny), nikomu dobrze nie wróżyło. Wszelkie dyskusje sztabowe po stronie brytyjskiej rozbijały się najczęściej o to, kto (wojsko, marynarka czy lotnictwo) powinien być finansowany w pierwszej kolejności.

18 III 2021   12:37:05

@Miłosz
Tylko, że problemy ze współpracą to bardzo naturalna sprawa. Uświadomiła mi to lektura "II wojny światowej na morzu" - opis przepychanek między Amerykanami, Holendrami, Brytyjczykami i Australijczykami o to, kto ma dowodzić.

18 III 2021   12:42:31

@freynir
"głównie półskorupowe lub w pełni metalowe dolnopłaty" - wydawało mi się, że półskorupowe oznacza samoloty metalowe? Dlaczego tutaj przeciwstawiasz sobie te dwa sformułowania?

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Zbrodnia bez kary
— Miłosz Cybowski

Marsz ku szarej nicości
— Sebastian Chosiński

Pokonani, ale nie zwyciężeni
— Sebastian Chosiński

Pięścią w Armię Czerwoną!
— Sebastian Chosiński

…i od „wyzwolicieli” racz nas chronić, Panie!
— Sebastian Chosiński

Wykrzyczmy to całemu światu!
— Sebastian Chosiński

Buduj z Hitlerem
— Miłosz Cybowski

Ponury finał szlachetnej idei
— Sebastian Chosiński

Bohater, który się bał
— Sebastian Chosiński

Wielka Historia przy kawiarnianym stoliku
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Jesteśmy tylko nośnikami
— Miłosz Cybowski

Krótko o grach: X-Meni nie wystarczają
— Miłosz Cybowski

Dwóch panów w drodze (nie licząc lokaja)
— Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Głównie dla specjalistów
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat szósty – dwugłos
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka

Krótko o książkach: Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Krótko o książkach: Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Hannibal ante portas
— Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.