Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Eve Ainsworth
‹Strata›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrata
Tytuł oryginalnyLost
Data wydania12 lutego 2020
Autor
PrzekładEwa Kleszcz
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8154-411-5
Format256s. 145×205mm
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, obyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Uporać się z emocjami
[Eve Ainsworth „Strata” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
To niezwykła książka, która być może okaże się bezcenną terapeutyczną pomocą, trafiająca prosto do serc czytelników.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Uporać się z emocjami
[Eve Ainsworth „Strata” - recenzja]

To niezwykła książka, która być może okaże się bezcenną terapeutyczną pomocą, trafiająca prosto do serc czytelników.

Eve Ainsworth
‹Strata›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrata
Tytuł oryginalnyLost
Data wydania12 lutego 2020
Autor
PrzekładEwa Kleszcz
Wydawca Zielona Sowa
ISBN978-83-8154-411-5
Format256s. 145×205mm
Cena29,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, obyczajowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Matka Alfiego zmarła na raka. To zbyt trudne dla dorastającego chłopca, tym bardziej, że ojciec, złamany życiową tragedią, nie potrafi okazać mu wsparcia. To sprawia, że poczucie osamotnienia i tragedii jest jeszcze bardziej dotkliwe. Alfie nagle w szkole i w drużynie piłkarskiej (jest dobrze zapowiadającym się młodym sportowcem) stał się „inny”, od którego wszyscy się odsuwają. Któregoś dnia poznaje Alice, a ich przyjaźń kształtuje się w trudnych okolicznościach.
Eve Ainsworth, która na co dzień pracuje jako pedagog szkolny, w tej pięknie opowiedzianej historii z empatią i delikatnością prowadzi Alfiego przez kolejne fazy żałoby, co czytelnikom także pozwala nazwać i przeżyć poszczególne emocje. Powieść toczy się w dwóch warstwach czasowych: po stracie matki oraz od początku jej choroby, gdy straszna diagnoza burzy rodzinne szczęście i poczucie bezpieczeństwa. Nie szkodzi przy tym, że obraz szczęśliwej rodziny oraz wizerunek wspierającej za wszelką cenę matki może się wydawać zbyt idealistyczny, chwilami także ckliwy. Dzieciom i młodzieży książka ta pozwoli „ułożyć”emocje i uporać się z nimi, dostrzec punkty startowe budowania życia po stracie, a przede wszystkim sens – nawet jeśli obecnie się wydaje, że będzie to niemożliwe. Rodzice, a także pedagodzy, dowiedzą się tutaj, jak przeżywają żałobę dzieci po stracie rodziców. Wątek Alice pokazuje natomiast, jak wiele jest dzieci i młodych ludzi, którzy wymagają wsparcia i pomocy, ze względu na dysfunkcje obecne w rodzinach. Mimo wszystko ta historia pozostawia nas z optymistycznym przesłaniem: Alfie i Alice mają sobie wzajemnie wiele do zaoferowania, a przy dyskretnym i życzliwym wsparciu dorosłych będą w stanie powrócić na normalne tory życia.
koniec
23 czerwca 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Głównie dla specjalistów
— Miłosz Cybowski

Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Wspomnienia pozostają?
— Beatrycze Nowicka

Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Kto wygra?
— Miłosz Cybowski

Koty, słowa, literatura
— Miłosz Cybowski

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.