Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Kassandra Montag
‹Świat po powodzi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŚwiat po powodzi
Tytuł oryginalnyAfter the Flood
Data wydania18 września 2019
Autor
PrzekładJanusz Maćczak
Wydawca HarperCollins Polska
ISBN978-83-2764-324-7
Format432s.
Cena36,99
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Okruchy dawnego życia
[Kassandra Montag „Świat po powodzi” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Świat po powodzi”, powieść osadzona w dystopijnej scenerii, wpisuje się w najważniejszy ostatnio temat globalnych dyskusji: pokazuje nam nie tylko biologiczne, ale i społeczne konsekwencje ocieplenia klimatu.

Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Okruchy dawnego życia
[Kassandra Montag „Świat po powodzi” - recenzja]

„Świat po powodzi”, powieść osadzona w dystopijnej scenerii, wpisuje się w najważniejszy ostatnio temat globalnych dyskusji: pokazuje nam nie tylko biologiczne, ale i społeczne konsekwencje ocieplenia klimatu.

Kassandra Montag
‹Świat po powodzi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŚwiat po powodzi
Tytuł oryginalnyAfter the Flood
Data wydania18 września 2019
Autor
PrzekładJanusz Maćczak
Wydawca HarperCollins Polska
ISBN978-83-2764-324-7
Format432s.
Cena36,99
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Kassandra Montag wybiegła myślą kilka pokoleń naprzód – gdy stopniałe lodowce drastycznie podniosły poziom wód na naszej planecie. Już mapa półkuli zachodniej, zamieszczona na początku książki, mocno daje do myślenia. Potop nie zniszczył jednak całej cywilizacji, ludzie egzystują na łodziach i próbują zachować okruchy dawnego życia. Przede wszystkim starają się przetrwać, a kwestia zdobywania żywności jest codziennym trudnym wyzwaniem. W konsekwencji tej katastrofy rozpadły się oczywiście relacje społeczne: panuje anarchia, grasują piraci, chłopcy porywani są do ich band, a dziewczynki – na statki reprodukcyjne, by za wszelką cenę zwiększać liczebność populacji (tu pobrzmiewają echa „Opowieści podręcznej” Margaret Atwood). Główną bohaterką jest Myra. Jej mąż Jacob z niewiadomych przyczyn odszedł z ich córką Row. Myra pozostała z młodszą Pearl i obie wypływają łodzią na poszukiwania reszty rodziny. Szczegółowo opisywany przez Montag świat jest dosyć sugestywny i oryginalny, choć nie do końca spójny i konsekwentny. Portretowani tu ludzie są zranieni utratą bliskich, walką o przetrwanie i nie mają nadziei zmianę losu, ale tutaj autorka nie ustrzegła się schematów, co sprawia, że postacie są raczej papierowe i płaskie. O ile początek powieści jest intrygujący, a akcja rozwija się w ciekawą stronę, niestety, pod koniec jeszcze bardziej widać niekonsekwencję autorki: grożące Pearl niebezpieczeństwo nagle przestaje się liczyć. Zamieszczone na okładce pytanie dotyczące Myry i jej córek: „czy aby uratować jedną, będzie musiała poświecić drugą?” pozostaje chyba bez związku z powieścią – akcenty rozłożone zostały tu zupełnie inaczej.
koniec
31 stycznia 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Głównie dla specjalistów
— Miłosz Cybowski

Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Wspomnienia pozostają?
— Beatrycze Nowicka

Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Kto wygra?
— Miłosz Cybowski

Koty, słowa, literatura
— Miłosz Cybowski

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż autora

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.