Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Arthur C. Clarke
‹Koniec dzieciństwa›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKoniec dzieciństwa
Tytuł oryginalnyChildhood’s End
Data wydania23 kwietnia 2019
Autor
PrzekładZbigniew A. Królicki, Andrzej Sawicki
Wydawca Rebis
SeriaWehikuł Czasu
ISBN978-83-8062-372-9
Format272s. 135×215mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Krótko o książkach: Końce i początki
[Arthur C. Clarke „Koniec dzieciństwa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Jak na powieść opublikowaną po raz pierwszy w 1952 roku, „Koniec dzieciństwa” Arthura C. Clarka pozostaje książką, która prawie się nie zestarzała. Głównie dlatego, że oferuje bardzo niekonwencjonalne spojrzenie na pierwszy kontakt między ludzkością a Obcymi. To jednak nie wszystko.

Miłosz Cybowski

Krótko o książkach: Końce i początki
[Arthur C. Clarke „Koniec dzieciństwa” - recenzja]

Jak na powieść opublikowaną po raz pierwszy w 1952 roku, „Koniec dzieciństwa” Arthura C. Clarka pozostaje książką, która prawie się nie zestarzała. Głównie dlatego, że oferuje bardzo niekonwencjonalne spojrzenie na pierwszy kontakt między ludzkością a Obcymi. To jednak nie wszystko.

Arthur C. Clarke
‹Koniec dzieciństwa›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKoniec dzieciństwa
Tytuł oryginalnyChildhood’s End
Data wydania23 kwietnia 2019
Autor
PrzekładZbigniew A. Królicki, Andrzej Sawicki
Wydawca Rebis
SeriaWehikuł Czasu
ISBN978-83-8062-372-9
Format272s. 135×215mm; oprawa twarda
Cena39,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Pewnego dnia nad największymi miastami na Ziemi pojawiają się olbrzymie statki obcych. Ale nie przyleciały tu po to, by – jak w „Dniu Niepodległości” – niszczyć, ale by ludzkość obserwować. Niestety, wiara w ich dobrą wolę (szczególnie że sami odmawiają wyjścia ze swoich okrętów, ograniczając się do kontaktów z ONZ) nie jest w żadnym wypadku powszechna. Co istotne, Clarke nie jest w swojej powieści zainteresowany skalą mikro, czyli tym, w jaki sposób indywidualni ludzie zareagowali na zjawienie się obcych.
W pierwszej części książki uwaga autora koncentruje się na relacji sekretarza generalnego ONZ, Stormgrena, z przedstawicielem Zwierzchników (jak nazwano przybyszów), Karellenem. W przeciwieństwie do wielu ludzi, Stormgren szczerze wierzy w pokojowe intencje Zwierzchników, a zmiany, jakie następują na Ziemi po ich przybyciu, uznaje za korzystne dla całej ludzkości. Tak naprawdę inżynieria społeczna uskuteczniana przez Obcych jest wyjątkowo subtelna i protesty przeciwko ich ingerencji wynikają z czystej niechęci do mieszania się w sprawy ludzi. „Są tu jednak intruzami: nigdy nie prosiliśmy, by przybyli” – argumentuje jeden z krytyków ich obecności.
Clarke stworzył powieść opisującą przemianę ludzkości – jest to zarysowane w pierwszych rozdziałach i rozwinięte w drugiej części książki. Nie chodzi tylko o przemiany społeczne i kulturowe związane z nagłym pojawieniem się Zwierzchników i ich działaniami na rzecz pokoju i zjednoczenia ludzi. Zmiany sięgają o wiele głębiej, prowadząc do metaforycznego, przedstawionego w tytule „Końca dzieciństwa”. I mimo nawiązań do religii i spirytyzmu, wizja przedstawiona przez autora wciąga – zarówno dzięki szczegółom (portrety bohaterów, prawdziwa natura Zwierzchników), jak i szerszym zagadnieniom, które na stałe weszły już do kanonu współczesnej fantastyki.
koniec
6 listopada 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Głównie dla specjalistów
— Miłosz Cybowski

Na dalekiej Sanocczyznie
— Miłosz Cybowski

Potrafił być irytujący
— Miłosz Cybowski

Miał umrzeć młodo…
— Joanna Kapica-Curzytek

Wspomnienia pozostają?
— Beatrycze Nowicka

Kolejna hagiografia
— Miłosz Cybowski

Kto wygra?
— Miłosz Cybowski

Koty, słowa, literatura
— Miłosz Cybowski

Od ABBY do U2
— Joanna Kapica-Curzytek

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Październik 2013
— Kamil Armacki, Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Paweł Micnas, Marcin Mroziuk, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Jesteśmy tylko nośnikami
— Miłosz Cybowski

Krótko o grach: X-Meni nie wystarczają
— Miłosz Cybowski

Dwóch panów w drodze (nie licząc lokaja)
— Miłosz Cybowski

Sześć światów Hain: Świat szósty – dwugłos
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka

Ten okrutny XX wiek: Zbrodnia bez kary
— Miłosz Cybowski

Do księgarni marsz: Listopad 2021
— Miłosz Cybowski, Sławomir Grabowski, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Hannibal ante portas
— Miłosz Cybowski

Stulecie Stanisława Lema: Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Wszyscy jesteśmy neandertalczykami (w jakichś dwóch procentach)
— Miłosz Cybowski

Cudzego nie znacie: Krew ojców
— Miłosz Cybowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.