Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Mick Finlay
‹Detektyw Arrowood›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDetektyw Arrowood
Tytuł oryginalnyArrowood
Data wydania2 marca 2018
Autor
PrzekładLeszek Stafiej
Wydawca HarperCollins Polska
CyklDetektyw Arrowood
ISBN978-83-276-3506-8
Format336s.
Cena37,99
Gatunekhistoryczna, kryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Powrót do powieści Dickensa
[Mick Finlay „Detektyw Arrowood” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Kryminał retro „Detektyw Arrowood” zabiera nas do najciemniejszych zakamarków wiktoriańskiego Londynu.

Joanna Kapica-Curzytek

Powrót do powieści Dickensa
[Mick Finlay „Detektyw Arrowood” - recenzja]

Kryminał retro „Detektyw Arrowood” zabiera nas do najciemniejszych zakamarków wiktoriańskiego Londynu.

Mick Finlay
‹Detektyw Arrowood›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDetektyw Arrowood
Tytuł oryginalnyArrowood
Data wydania2 marca 2018
Autor
PrzekładLeszek Stafiej
Wydawca HarperCollins Polska
CyklDetektyw Arrowood
ISBN978-83-276-3506-8
Format336s.
Cena37,99
Gatunekhistoryczna, kryminał / sensacja / thriller
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Książka jest pierwszym tomem cyklu, którego bohaterem jest detektyw Arrowood i, jak na razie, jedynym przetłumaczonym na język polski. Autor stworzył jego postać w nawiązaniu do najsłynniejszego powieściowego detektywa wszech czasów, Sherlocka Holmesa. To samo miasto, ten sam czas – tylko obie postacie są zupełnie inne. Arrowood to, jak przekonamy się podczas lektury. taki „anty-Holmes”. I bardzo zazdrości lokatorowi Baker Street jego powodzenia i bogatej klienteli z wyższych sfer.
Mink Finlay nie jest jednak specjalnie oryginalny w wykreowaniu swojego bohatera. Arrowood to kolejny detektyw, nazwijmy to, „z problemami” różnego rodzaju. Nieraz się wydaje, że utrudniają mu one pracę i w ogóle – codzienne funkcjonowanie, ale na szczęście ma przy sobie wiernego asystenta Bennetta, który niejeden raz wybawia go z kłopotów (a także wyciąga z szynku). Dostrzegamy tu dystans autora do swojej postaci i żartobliwą zabawę konwencją.
Pewnego razu do detektywa Arrowooda zgłasza się panna Cousture, zlecając mu poszukiwanie zaginionego brata. Zaznacza, że przychodzi do niego tylko dlatego, że „nie stać ją na wynajęcie Sherlocka Holmesa”. Dla Arowooda to jak nadepnięcie na odcisk – i tym bardziej ma on ambicję, by jak najsprawniej przeprowadzić śledztwo.
Niestety, szybko pojawiają się różnego rodzaju komplikacje i przeszkody. Nikt się nie spodziewa, że za zniknięciem brata panny Cousture kryje się coś znacznie groźniejszego, a szajka złoczyńców śledzi każdy krok Arrowooda i Bennetta. Śledztwo wymaga precyzyjnego i delikatnego zarzucenia sieci – mamy tu wiele zwrotów akcji i niespodzianek do rozwikłania.
Pojawia się w powieści wątek fenian – tajnego irlandzkiego stowarzyszenia niepodległościowego. W 1867 roku zorganizowali nawet powstanie przeciw Wielkiej Brytanii. Wątek śledztwa poszerza się, a detektyw Arrowood musi zbadać wpływy nie tylko irlandzkie, ale też amerykańskie i francuskie. Wypytuje, obserwuje, kojarzy fakty…
Mick Finlay znakomicie odmalował realia dziewiętnastowiecznego Londynu. Mamy tutaj wyraziste, żywe postacie, wpisujące się w koloryt miasta. Bardzo dobrze oddana jest jego topografia. Niestety, jak możemy się spodziewać, ówczesny Londyn to miasto nędzy, prostytucji, przestępstw i nieszczęśliwych ludzi: samotnych matek, usiłujących związać koniec z końcem, cynicznych rzezimieszków i biednych, zaniedbanych dzieci. Jest to jak powrót do powieści Dickensa, i tak samo jak wiktoriański pisarz Finlay nieraz „puszcza oko” do czytelnika – jak w przypadku opisu działalności dobroczynnej, prowadzonej przez cnotliwe damy z towarzystwa. W nawiązaniu do dziecięcych bohaterów, stworzonych przez tego powieściopisarza, Finlay wykreował postać dziesięcioletniego Neddy’ego, który często służy pomocą detektywowi, ale zaangażowanie w śledztwo jest też dla niego bardzo niebezpieczne.
„Detektyw Arrowood” ma zatem wiele mocnych stron, do których należy także zaakcentowanie problemu wykorzystywania kobiet – niestety, nadal aktualny, mimo upływu ponad stu lat. Jak bardzo brytyjski to kryminał, niech przekona nas postać pani Bennett. Tylko Brytyjczycy potrafią tak powściągliwie pisać o swoich żonach, jak czyni to jej mąż.
koniec
16 maja 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Na wysokich obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Mistrz przewrotnego humoru
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowa wielka powieść latynoamerykańska
— Joanna Kapica-Curzytek

Szukać należy sercem
— Joanna Kapica-Curzytek

Z perspektywy osobistej
— Joanna Kapica-Curzytek

Najmłodsze i najsłodsze
— Joanna Kapica-Curzytek

Nikt nie dostrzega drzew
— Joanna Kapica-Curzytek

Osobność, samotność…
— Joanna Kapica-Curzytek

Morderstwo w sekcji klarnetów
— Joanna Kapica-Curzytek

Chopin – globalny fenomen
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.