Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 sierpnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Agnieszka Hałas
‹Olga i osty›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOlga i osty
Data wydania2 marca 2016
Autor
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-2195-2
Format412s. 135×202mm
Cena34,99
Gatunekfantastyka, obyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Osty kłują
[Agnieszka Hałas „Olga i osty” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Olga i osty” Agnieszki Hałas to wbrew opisowi pozycja nie tylko dla fanów fantastyki. To klimatyczna, skomplikowana powieść, wymykająca się klasyfikacjom gatunkowym.

Magdalena Kubasiewicz

Osty kłują
[Agnieszka Hałas „Olga i osty” - recenzja]

„Olga i osty” Agnieszki Hałas to wbrew opisowi pozycja nie tylko dla fanów fantastyki. To klimatyczna, skomplikowana powieść, wymykająca się klasyfikacjom gatunkowym.

Agnieszka Hałas
‹Olga i osty›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
80,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOlga i osty
Data wydania2 marca 2016
Autor
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-280-2195-2
Format412s. 135×202mm
Cena34,99
Gatunekfantastyka, obyczajowa
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Agnieszkę Hałas niektórzy czytelnicy pewnie kojarzą z opowiadań o Krzyczącym w Ciemności, osadzonych w fantastycznym świecie pełnym magii i demonów. Jej najnowsza powieść różni się od nich mocno zarówno pod względem tematyki, jak i klimatu. Olga, niezbyt piękna, niekoniecznie taka młoda, pozbawiona perspektyw, trafia do magicznej krainy. Kraina ta nie potrzebuje zbawicieli, nie toczy się w niej epicka wojna, mieszkańcy nie opowiadają sobie legend o Wybranej. Żyje tam jednak czarodziej, którego gospodynią zostaje bohaterka. Początkowo może wydawać się, że osią opowieści będą przygody Olgi „po drugiej stronie lustra”. Wraz z upływem czasu jednak czytelnik przekonuje się, że znacznie ważniejsze od tego, co Olga znalazła po tej drugiej stronie, jest to, co zostawiła za sobą. Jej dzieciństwo, kontakty z matką, radzenie sobie z codziennością, nieudany związek. Większa część akcji osadzona jest też nie w domu czarodzieja, a w zwykłej, szarej rzeczywistości.
„Olgę i osty” ciężko mi jednoznacznie zaklasyfikować pod względem gatunku. Występują tu baśniowe elementy, magiczna kraina, diabły i postacie rodem z mitologii – mimo to określenie „fantastyka” nie do końca do książki pasuje. „Olga i osty” nie jest (a przynajmniej jest nie tylko) opowieścią o kobiecie, która pewnego dnia znajduje przejście do czarodziejskiego świata. To historia o zmaganiu się z przeszłością i teraźniejszością, próbach znalezienia swojego miejsca, depresji i trudnych relacjach z innymi. Elementy fantastyczne zdają się raczej pretekstem do przedstawienia wątków psychologicznych. Na końcu nie można mieć nawet całkowitej pewności, czy wszystkie magiczne przygody Olgi nie są tylko jakimś snem czy wytworem wyobraźni bohaterki. Która z Olg jest tą prawdziwą? W pewnym momencie bowiem historia dosłownie staje się wielowarstwowa, rozgałęzia się i czytelnik poznaje różne możliwe wersje wydarzeń – a w każdej z nich losy bohaterki zmierzają do zupełnie innego punktu. „Olga i osty” to powieść skomplikowana, najeżona symboliką, melancholijna i przede wszystkim pięknie napisana. Agnieszka Hałas po mistrzowsku splata wątki, tworzy niesamowity klimat i kreuje wiarygodnych bohaterów. Z postaciami stworzonymi przez autorkę zresztą bardzo łatwo się utożsamiać. Chyba każdego rzeczywistość czasem po prostu przerasta. Olga to postać do bólu wręcz prawdziwa i zwyczajna, niewiele mająca wspólnego z bohaterkami współczesnych powieści fantastycznych czy nawet tymi z literatury obyczajowej. Nie ma w niej niczego wyjątkowego. Nie jest piękna, nie dysponuje niezwykłymi mocami. Jej życie nie było usłane różami, ale to nie jedna z tych postaci, które to wiecznie krzywdzi okrutny świat. Nie zostawił jej mąż, nie zaczyna nowego, cudownego życia, nie jest Kopciuszkiem, nagle zdobywającym księcia z bajki… można by wyliczać tak długo. Olga po prostu stara się dać sobie radę ze światem i samą sobą.
„Olgę i osty” uważam za najlepszą z powieści Agnieszki Hałas. Sądzę też, że jest to lektura nie tylko dla fanów fantastyki, bo opis wydawcy mylnie sugeruje, że mamy do czynienia z fantastyczną powieścią przygodową. Jednocześnie jednak – to nie pozycja dla każdego. Nie nazwałabym jej prostą literaturą rozrywkową. Czytelnicy poszukujący wartkiej akcji, walk na śmierć i życie oraz wielkich bohaterów, mogą być rozczarowani. Jeśli ktoś jest całkowicie uczulony na wszelkie wątki fantastyczne – to też niekoniecznie lektura dla niego (choć jak mówiłam, można traktować je jak symbole, sny, podróż w głąb własnego umysłu czy po prostu wytwory wyobraźni, acz ja tak na nie popatrzeć nie umiem). To książka mocno specyficzna, ale warta uwagi z bardzo wielu względów. Najlepiej przed jej zakupieniem po prostu zapoznać się z fragmentami promocyjnymi i samemu ocenić, czy to odpowiednia lektura.
koniec
8 kwietnia 2016

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Danie w średnim stanie
Jarosław Loretz

3 VIII 2021

„Fantastyczne pióra 2019” to już drugie spotkanie z tekstami publikowanymi na portalu Fantastyka.pl. Spotkanie nie do końca udane.

więcej »

Karmienie bestii
Sebastian Chosiński

2 VIII 2021

Chciałoby się powiedzieć: umarł Amos Oz, niech żyje Yishai Sarid. To – oczywiście – pewna przesada, ale nie zmienia ona faktu, że autor wydanego kilka lat temu w Polsce „Limassol” i opublikowanego w tym roku „Potwora pamięci” wypełnia choć trochę lukę po zmarłym przed niespełna trzema laty wybitnym izraelskim pisarzu. Zwłaszcza że w swojej twórczości podejmuje tematy fundamentalne dla swojej ojczyzny.

więcej »

Krótko o książkach: Znakomita zabawa
Joanna Kapica-Curzytek

1 VIII 2021

Znane baśnie, opowiedziane w nowych wersjach, zwracają uwagę na szereg społecznych problemów związanych z nierównościami, szczególnie z dyskryminacją kobiet. „Kopciuszek i szklany sufit” to spora dawka humoru, ale i ostre spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość.

więcej »

Polecamy

Imitacje

W podziemnym kręgu:

Imitacje
— Marcin Knyszyński

„Wolność”
— Marcin Knyszyński

Niektórzy po prostu chcą patrzeć, jak świat płonie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Marzec 2017
— Dawid Kantor, Daniel Markiewicz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Styczeń 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Groza na rajskich wyspach
— Anna Nieznaj

I potępieni mogą marzyć
— Marcin Mroziuk

Esensja czyta: Sierpień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Na smokach wojska latające i inne sarmackie historie
— Zofia Marduła

Wichry zmian
— Magdalena Kubasiewicz

Tropem węża
— Beatrycze Nowicka

W barwach czerni i srebra
— Magdalena Kubasiewicz

Zza srebrnej maski
— Beatrycze Nowicka

Esensja czyta: Listopad 2012
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Joanna Kapica-Curzytek, Alicja Kuciel, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.