Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 sierpnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

R. Douglas Fields
‹Drugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDrugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie
Tytuł oryginalnyThe Other Brain
Data wydania15 marca 2011
Autor
PrzekładKatarzyna Dzięcioł
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-7648-649-9
Format416s. 142×202mm
Cena47,—
Gatuneknon-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Ukryte życie mózgu
[R. Douglas Fields „Drugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Jeśli wiedza na temat budowy naszego mózgu wydaje się Państwu niezbędna, a choćby tylko godna uwagi, „Drugi mózg” Fieldsa jest doskonałym medium, by przyswoić ją sobie bezboleśnie.

Grzegorz Krzymianowski

Ukryte życie mózgu
[R. Douglas Fields „Drugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie” - recenzja]

Jeśli wiedza na temat budowy naszego mózgu wydaje się Państwu niezbędna, a choćby tylko godna uwagi, „Drugi mózg” Fieldsa jest doskonałym medium, by przyswoić ją sobie bezboleśnie.

R. Douglas Fields
‹Drugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDrugi mózg. Rewolucja w nauce i medycynie
Tytuł oryginalnyThe Other Brain
Data wydania15 marca 2011
Autor
PrzekładKatarzyna Dzięcioł
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-7648-649-9
Format416s. 142×202mm
Cena47,—
Gatuneknon-fiction, podręcznik / popularnonaukowa
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
No dobrze, nie ma co ukrywać – przez długie lata tkwiłem w przekonaniu, że jestem posiadaczem tylko jednego organu myślenia i w głowie mi nie postało, do jakiego stopnia tkwię w błędzie. Jeśli zatem i Wy, Szanowni Państwo, ulegaliście dotychczas temu powszechnemu mniemaniu, najwyższy czas sięgnąć po „Drugi mózg”.
Człowiek, jak to niejeden raz udowodniono, ma skłonność do ulegania autorytetom, zwłaszcza gdy te posługują się tytułami profesorskimi, za którymi, jak to jest w przypadku autora „Drugiego mózgu”, idą terminy nie zawsze jasne dla przeciętnego śmiertelnika – Fields jest bowiem między innymi profesorem Neurobiologii i Programu Nauk Kognitywnych. Ale to nie z tego powodu warto prześledzić „karierę”, jaką w przeciągu kilkudziesięciu ostatnich lat zrobiły komórki glejowe, ów tytułowy (i metaforyczny, rzecz jasna) „drugi mózg”. Jest znacznie lepsza przyczyna – książka Fieldsa dowodzi bowiem, że popularne wyobrażenia o funkcjonowaniu organu, dzięki któremu jesteśmy tym, czym jesteśmy, już od pewnego czasu może uchodzić za przestarzałe.
Przez dziesiątki lat niedoceniane i lekceważone gleje uważane były jedynie za „wypełniacz” wolnych przestrzeni między neuronami. Dopiero dzięki badaniom nad budową mózgu, między innymi Einsteina, uznano je za podstawowy materiał, z którego „lepi się” geniusz. To właśnie komórki glejowe mają bowiem odpowiadać za nasze możliwości myślenia abstrakcyjnego, czyli stanowić o różnicy między Tobą, Drogi Czytelniku, i mną a – na ten przykład – Heisenbergiem czy Kandinskym. A także wpływać decydująco na inne, nieco mniej sympatyczne skłonności naszych umysłów – na przykład pewne choroby psychiczne.
Aktualizacja wiedzy to tylko pierwszy z powodów, który decyduje, że „Drugi mózg” naprawdę wyróżnia się wśród książek popularnonaukowych. Nie mniej istotne jest to, że Fields okazuje się nie byle jakim erudytą, co oczywiście, biorąc pod uwagę jego zawodowe referencje, zaskoczeniem wielkim być nie może. Ma jednak cechę stosunkowo rzadką wśród tych, którzy parają się naukami ścisłymi – potrafi interesująco opowiadać o przedmiocie swoich zainteresowań, nie terroryzuje nieprzygotowanego do tego odbiorcy nadmiernie specjalistyczną terminologią, a wręcz przeciwnie – wyraźnie przykłada się, by nie uśmiercić czytelnika już pierwszym rozdziałem. Co więcej, posiada walory charakterystyczne dla rasowego człowieka pióra – nie zamyka się w hermetycznym getcie specjalizacji, podrasowuje swój wywód mnóstwem przykładów „z życia wziętych”, a i język, co rzuca się w oczy, nie jest narzędziem, którego obsługa sprawiałaby mu trudność. Fields świetnie lawiruje między specjalistyczną i niedostępną intelektom laików wiedzą a anegdotą, prezentując nie tylko wyniki badań, ale i poszczególne etapy pracy naukowców, nie omijając emocjonalnej strony badawczych przedsięwzięć. Dzięki temu neurobiolodzy, którymi zajmuje się Fields, przestają być anonimową masą, zakutaną w białe fartuchy i lateksowe rękawiczki, i zaczynają przypominać ludzi (o ile, rzecz jasna, uznać za istoty ludzkie osoby gotowe do wszelkich wyrzeczeń w imię realizacji założonych sobie wcześniej celów).
Niejako przy okazji zaś książka Fieldsa dowodzi, że nauka jest ciągłym procesem, a nie niepodważalną bazą danych, że nie ma w niej odpowiedzi danych raz na zawsze, bo te zmieniają się nie tylko wraz z nowo pozyskanymi informacjami, ale i wskutek tego, jakie pytania zadają sobie naukowcy. Wiedza, dowodzi Fields, jest dziedziną dynamiczną i… niestabilną, podobnie jak obraz świata, który budują sobie ludzie na własny użytek.
Jeśli więc wiedza na temat budowy naszego mózgu wydaje się Wam niezbędna, a choćby tylko godna uwagi, „Drugi mózg” Fieldsa jest doskonałym medium, by przyswoić ją sobie bezboleśnie. O ile, rzecz jasna, cokolwiek w życiu przychodzi bezboleśnie…
koniec
15 listopada 2011

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Danie w średnim stanie
Jarosław Loretz

3 VIII 2021

„Fantastyczne pióra 2019” to już drugie spotkanie z tekstami publikowanymi na portalu Fantastyka.pl. Spotkanie nie do końca udane.

więcej »

Karmienie bestii
Sebastian Chosiński

2 VIII 2021

Chciałoby się powiedzieć: umarł Amos Oz, niech żyje Yishai Sarid. To – oczywiście – pewna przesada, ale nie zmienia ona faktu, że autor wydanego kilka lat temu w Polsce „Limassol” i opublikowanego w tym roku „Potwora pamięci” wypełnia choć trochę lukę po zmarłym przed niespełna trzema laty wybitnym izraelskim pisarzu. Zwłaszcza że w swojej twórczości podejmuje tematy fundamentalne dla swojej ojczyzny.

więcej »

Krótko o książkach: Znakomita zabawa
Joanna Kapica-Curzytek

1 VIII 2021

Znane baśnie, opowiedziane w nowych wersjach, zwracają uwagę na szereg społecznych problemów związanych z nierównościami, szczególnie z dyskryminacją kobiet. „Kopciuszek i szklany sufit” to spora dawka humoru, ale i ostre spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość.

więcej »

Polecamy

Imitacje

W podziemnym kręgu:

Imitacje
— Marcin Knyszyński

„Wolność”
— Marcin Knyszyński

Niektórzy po prostu chcą patrzeć, jak świat płonie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

O wpływie wąsonogów na miejsce człowieka w świecie
— Grzegorz Krzymianowski

Chochołowi ludzie
— Grzegorz Krzymianowski

Panorama astronomii
— Grzegorz Krzymianowski

Banał, banał, znowu banał
— Grzegorz Krzymianowski

Kłopoty małego stwórcy
— Grzegorz Krzymianowski

Akty heroizmu (recenzja dla dorosłych)
— Grzegorz Krzymianowski

Wrobić Cézanne’a
— Grzegorz Krzymianowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.