Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Eduardo Risso, Carlos Trillo
‹Chicanos #1: Biedna, brzydka i do tego detektyw›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBiedna, brzydka i do tego detektyw
Scenariusz
Data wydaniapaździernik 2007
RysunkiEduardo Risso
PrzekładBogusław Wojdylak
Wydawca Sutoris
CyklChicanos
ISBN978-83-61101-00-0
Format100s. A4
Cena29,90
Gatunekkryminał
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

„Chicanos” nie jest chiquita
[Eduardo Risso, Carlos Trillo „Chicanos #1: Biedna, brzydka i do tego detektyw”, Eduardo Risso, Carlos Trillo „Chicanos #2: Morderstwa i wielki pech” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wydawnictwo Sutoris zadebiutowało na polskim rynku serią „Chicanos”, pod którą podpisani są Carlos Trillo (scenariusz) i Eduardo Risso (rysunki). Nazwiska to nie byle jakie. Niestety, ich komiks „byle jaki” jest.

Daniel Gizicki

„Chicanos” nie jest chiquita
[Eduardo Risso, Carlos Trillo „Chicanos #1: Biedna, brzydka i do tego detektyw”, Eduardo Risso, Carlos Trillo „Chicanos #2: Morderstwa i wielki pech” - recenzja]

Wydawnictwo Sutoris zadebiutowało na polskim rynku serią „Chicanos”, pod którą podpisani są Carlos Trillo (scenariusz) i Eduardo Risso (rysunki). Nazwiska to nie byle jakie. Niestety, ich komiks „byle jaki” jest.

Eduardo Risso, Carlos Trillo
‹Chicanos #1: Biedna, brzydka i do tego detektyw›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBiedna, brzydka i do tego detektyw
Scenariusz
Data wydaniapaździernik 2007
RysunkiEduardo Risso
PrzekładBogusław Wojdylak
Wydawca Sutoris
CyklChicanos
ISBN978-83-61101-00-0
Format100s. A4
Cena29,90
Gatunekkryminał
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
„Chicanos” opowiada o przygodach niejakiej Alejandriny Jolandy Jalisco – prywatnej detektyw (nie wiem, czy istnieje forma żeńska). Ale bohaterka jakoś szczęścia w robocie, życiu i finansach nie ma. Można by nawet powiedzieć, że jest pechowcem. A przy okazji jest postacią o dość karykaturalnej aparycji.
Rzecz rozgrywa się w świecie Chicanos – Amerykanów meksykańskiego pochodzenia. Alejandrina na co dzień spotyka się z krzywdzącym sposobem postrzegania jej pobratymców. Nie wpuszcza się ich do lepszych knajp, ludzie z nich szydzą i nie traktują poważnie.
Panna Jalisco boryka się jednak przede wszystkim z brakiem zleceń, a te, które się jej raz na jakiś czas trafiają, są albo bardzo niebezpieczne i słabo płatne, albo całkiem bezpieczne… i też słabo płatne. Pech. Czasem ktoś do niej strzela, czasem ona do kogoś. W opowieściach detektywistycznych – normalka.

Eduardo Risso, Carlos Trillo
‹Chicanos #2: Morderstwa i wielki pech›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMorderstwa i wielki pech
Scenariusz
Data wydaniagrudzień 2007
RysunkiEduardo Risso
PrzekładBogusław Wojdylak
Wydawca Sutoris
CyklChicanos
ISBN978-83-61101-01-7
Format100s. A4
Cena29,90
Gatunekkryminał
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Rysunki są bardzo dobre. Wiadomo – Risso nie schodzi poniżej pewnego (bardzo wysokiego zresztą) poziomu. Umiejętnie operuje czernią, z pietyzmem konstruuje plansze, przeplata bardzo szczegółowe kadry z potraktowanymi bardziej skrótowo, co nadaje dynamikę akcji. Profesjonalista w każdym calu.
Dlaczego więc mnie to nie leży?
Historyjki (albumy składają się z kilkuplanszowych historyjek) są mocno przeciętne. Często dość przewidywalne, czasami chyba są humorystyczne – niestety, mnie nie bawią. Główna bohaterka gada jak najęta (być może miał to być pastisz rozwlekłej narracji pierwszoosbowej charakterystycznej dla kryminałów „noir"?), ale naiwność płynąca z jej monologów jest raczej irytująca. Do tego zdarza się, że autorzy wkładają w usta detektyw Jalisco wyjaśnienia akcji, które przecież czytelnik widzi i rozumie oraz może samodzielnie zinterpretować. Zwłaszcza irytujące jest, gdy w ten sposób tłumaczone są puenty.
Być może byłbym w stanie przełknąć przygody Alejandriny, gdyby były one u nas publikowane pojedynczo (czyli po jednym shorcie) np. w jakimś magazynie komiksowym. Niestety, nie było nam to dane, więc… trzeba się męczyć z albumami. A większe nagromadzenie „Chicanos” jest raczej ciężkostrawne. Może powinienem sobie dawkować? Po jednej historii, raz na pół roku?
koniec
12 stycznia 2008

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

O kilku takich, co ukradli boga
Marcin Knyszyński

19 VIII 2022

Od dramatycznych wydarzeń kończących pierwszy tom „Znajdujemy ich, gdy są już martwi” minęło niemal pięćdziesiąt lat. A działy się rzeczy niesłychane – dziś, przy okazji recenzji drugiego tomu, możemy o nich wspomnieć bez ryzyka spojlera. Ba, mając na uwadze fabułę, nawet musimy.

więcej »

Zgniłe bagno
Andrzej Goryl

18 VIII 2022

„Potwór z Bagien” po raz pierwszy pojawił się w 92. numerze „House of Mystery” (1971 rok). Jego twórcami byli Len Wein i Bernie Wrightson. Przez prawie pięćdziesiąt lat historii tej postaci jej przygody pisało wielu zdolnych twórców. Najważniejszym z nich był oczywiście Alan Moore (cały cykl przez niego pisany wydano w Polsce w trzech grubych tomach), ale warto też wymienić takich scenarzystów jak Grant Morrison, Rick Veitch, Nancy A. Collins czy Brian K. Vaughan.

więcej »

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Skoki w bok
— Marcin Knyszyński

El Mariachi Death Metal
— Marcin Knyszyński

Koniec gry
— Paweł Ciołkiewicz

Głowa rodziny
— Paweł Ciołkiewicz

Sto sucharów
— Paweł Ciołkiewicz

Gambit królewski
— Paweł Ciołkiewicz

Szemrane historie
— Paweł Ciołkiewicz

Agent Graves kule nosi
— Paweł Ciołkiewicz

Demencja gangstera
— Paweł Ciołkiewicz

Miłość po śmierci
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Na marginesie scenariusza #1
— Daniel Gizicki

Na północy krew z rozbitych czaszek bucha
— Daniel Gizicki

Letnie dni
— Daniel Gizicki

Narkotyki i poszukiwania
— Daniel Gizicki

Wspaniały komiks!
— Daniel Gizicki

Młodociani turpiści?
— Daniel Gizicki

Czy na sali jest korekta?
— Daniel Gizicki

Wojny robotów
— Daniel Gizicki

Dla fanów Naruto
— Daniel Gizicki

Uwaga, kiepścizna!
— Daniel Gizicki

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.