Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Janusz Christa
‹Kajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa
Scenariusz
Data wydania12 sierpnia 2020
RysunkiJanusz Christa
KolorJanusz Christa, Arkadiusz Salamoński
Wydawca Egmont
CyklKajtek i Koko w kosmosie, Kajtek i Koko
ISBN9788328135826
Format96s. 216×285mm
Cena39,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
[Janusz Christa „Kajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa”, Janusz Christa „Kajtek i Koko w kosmosie #7: Bogini moczarów” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Kajtek i Koko w swą kosmiczną podróż wyruszyli 29 kwietnia 1968 roku na łamach „Wieczoru Wybrzeża”, by zakończyć ją ponad cztery lata później, 31 lipca 1972 roku. Ukazało się w sumie niemal 1300 pasków. Rozpoczęte w 2018 roku nowe wydanie w postaci liczących po około 100 stron albumów, właśnie doczekało się finału. W trzy lata wydawnictwu Egmont udało się doprowadzić do końca tę najdłuższą historię, jaką stworzył Janusz Christa.

Maciej Jasiński

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
[Janusz Christa „Kajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa”, Janusz Christa „Kajtek i Koko w kosmosie #7: Bogini moczarów” - recenzja]

Kajtek i Koko w swą kosmiczną podróż wyruszyli 29 kwietnia 1968 roku na łamach „Wieczoru Wybrzeża”, by zakończyć ją ponad cztery lata później, 31 lipca 1972 roku. Ukazało się w sumie niemal 1300 pasków. Rozpoczęte w 2018 roku nowe wydanie w postaci liczących po około 100 stron albumów, właśnie doczekało się finału. W trzy lata wydawnictwu Egmont udało się doprowadzić do końca tę najdłuższą historię, jaką stworzył Janusz Christa.

Janusz Christa
‹Kajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKajtek i Koko w kosmosie #6: Dwór Apodyktusa
Scenariusz
Data wydania12 sierpnia 2020
RysunkiJanusz Christa
KolorJanusz Christa, Arkadiusz Salamoński
Wydawca Egmont
CyklKajtek i Koko w kosmosie, Kajtek i Koko
ISBN9788328135826
Format96s. 216×285mm
Cena39,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Piąty tom zakończył się przybyciem bohaterów pod mury zamku Apodyktusa. Dlatego szósty zaczyna się od wizyty w nim, gdzie Kajtek i Koko zostają wplątani w sieć politycznych intryg, co niechybnie skończy się przewrotem. Tylko czy po obaleniu tyrana wszystko wróci do normy, czy też jego miejsce zajmie jeszcze bardziej okrutny władca? Akcja siódmego tomu zatytułowanego „Bogini moczarów”, choć zaczyna się na tej samej planecie, gdzie był dwór Apodyktusa, szybko przenosi się w kosmos. Christa serwuje bohaterom przygodę niczym w filmie „2001: Odyseja kosmiczna” Stanleya Kubricka. Finał jednak będzie szczęśliwy, choć powrót na Ziemię przyniesie nowe kłopoty związane z mieszkańcami dwóch zwaśnionych wsi.
Czytając cykl „Kajtek i Koko w kosmosie” można odnaleźć sceny czy gagi, które Christa wykorzystał później w serii o przygodach Kajka i Kokosza – tak jest np. z piratami taranującymi swym statkiem łódź, którą płyną bohaterowie. Trudno oprzeć się jednak wrażeniu, że autor od pewnego momentu czuł się kosmiczną historią zwyczajnie zmęczony. Im bliżej końca, tym więcej jest cięć, przeskoków, urwanych wątków. To podobno czytelnicy „Wieczoru Wybrzeża” nalegali w swych listach aby seria trwała jak najdłużej. Z perspektywy czasu widać jednak, że część pasków zawartych w ostatnim tomie jest jakby doklejona na siłę.

Janusz Christa
‹Kajtek i Koko w kosmosie #7: Bogini moczarów›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKajtek i Koko w kosmosie #7: Bogini moczarów
Scenariusz
Data wydania2 grudnia 2020
RysunkiJanusz Christa
KolorJanusz Christa, Arkadiusz Salamoński
Wydawca Egmont
CyklKajtek i Koko w kosmosie, Kajtek i Koko
ISBN978-83-281-3583-3
Format96s. 216×285mm
Cena39,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Nie zmienia to jednak faktu, że „Kajtek i Koko w kosmosie” to bardzo ważny cykl dla historii polskiego komiksu. Co ważne, broni się on po latach i jest to wciąż przyjemna lektura. Dobrze więc, że mamy w końcu porządną kolorową edycję (świetnie przygotowaną przez Arkadiusza Salamońskiego) i kolejni czytelnicy mogą zapoznać się z tą serią. To w sumie w tym wydaniu około 700 stron wypełnionych przygodami, humorem i gagami. Nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas Egmont (np. jako trzytysięczny komiks w swym dorobku) wypuści zbiorcze wydanie.
Plusy:
  • wątek z piratami
  • spiski na dworze Apodyktusa
  • sporo humoru i gagów
Minusy:
  • sporo cięć i przeskoków w ostatnim albumie
  • zbytnio rozciągnięty wątek po wylądowaniu na Ziemię
koniec
9 sierpnia 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

99 i 2 piesełki
Agata Włodarczyk

2 XII 2022

Sprytne, współpracujące zwierzęta, okrutna, zafiksowana na modowej obsesji kobieta, dwóch przygłupich pomocników i zamartwiająca się rodzina – disneyowskie „101 Dalmatyńczyków” miało wszystko, co młody (i starszy) widz chciał obejrzeć na ekranie. A jak wypada w komiksie?

więcej »

Wszystko bierze się skądś
Agata Włodarczyk

1 XII 2022

Pełne zaciekawienia pytanie „jak to się stało, że tak się od siebie różnimy” towarzyszyło ludziom od zawsze. Na przestrzeni dziejów próbowano na różne sposoby na nie odpowiedzieć, nikt jednak nie zrobił tego tak, jak Charles Darwin.

więcej »

Ostatni występ kwartetu
Tomasz Nowak

30 XI 2022

Jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem Orwooda. A jednak znowu górę bierze zdrada. To, kto ostatecznie zatriumfuje przestaje mieć znaczenie, skoro wszyscy okazują się kłamcami i oszustami.

więcej »

Polecamy

Zielone koszmary

Niekoniecznie jasno pisane:

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Więksi niż życie
— Marcin Knyszyński

Na pradawne zastępy Hoggotha!
— Marcin Knyszyński

Zawsze będą nas nienawidzić
— Marcin Knyszyński

Oda do wyobraźni
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Czas wrócić do domu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Baśń dla dużych i małych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż twórcy

Jak to z tym Relaxem było
— Marcin Osuch

Materiał na film
— Marcin Osuch

Czysta przyjemność
— Marcin Osuch

Znacie? Tak się Wam tylko wydaje
— Marcin Osuch

Prawie jak w Mirmiłowie
— Maciej Jasiński

Coraz bliżej Kajka i Kokosza
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Sny w technicolorze
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Ćwierć wieku później
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Do czytania w każdym wieku
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Istny kosmos!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż autora

Ahoj przygodo!
— Maciej Jasiński

Podróż w nieznane
— Maciej Jasiński

Zabawne, nie zmrożone
— Maciej Jasiński

Cztery wesela i zadyma
— Maciej Jasiński

Historia awanturniczego życia Sknerusa
— Maciej Jasiński

Baśń o potędze miłości
— Maciej Jasiński

Komiksowe szlaki
— Maciej Jasiński

Hołd niemalże wzorcowy
— Maciej Jasiński

Pożegnanie z Dzikim Zachodem
— Maciej Jasiński

Demony przeszłości kontratakują
— Maciej Jasiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.