Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Alfonso Font
‹Clarke & Kubrick›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułClarke & Kubrick
Scenariusz
Data wydania15 grudnia 2021
RysunkiAlfonso Font
Wydawca Elemental
ISBN978-83-960962-7-2
Format186s.
Cena129,00
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Trochę jak Burton i Cyb
[Alfonso Font „Clarke & Kubrick” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Czy ktoś jeszcze pamięta „Burtona i Cyba” publikowanych na łamach „Komiksu”? Jeśli tak i jeśli przygody tamtej dwójki bohaterów przypadły wam do gustu, to powinniście sięgnąć po „Clarke’a & Kubricka” Alfonso Fonta. Nie będziecie zawiedzeni.

Marcin Osuch

Trochę jak Burton i Cyb
[Alfonso Font „Clarke & Kubrick” - recenzja]

Czy ktoś jeszcze pamięta „Burtona i Cyba” publikowanych na łamach „Komiksu”? Jeśli tak i jeśli przygody tamtej dwójki bohaterów przypadły wam do gustu, to powinniście sięgnąć po „Clarke’a & Kubricka” Alfonso Fonta. Nie będziecie zawiedzeni.

Alfonso Font
‹Clarke & Kubrick›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułClarke & Kubrick
Scenariusz
Data wydania15 grudnia 2021
RysunkiAlfonso Font
Wydawca Elemental
ISBN978-83-960962-7-2
Format186s.
Cena129,00
GatunekSF
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Burton (człowiek) i Cyb (półcyborg) to dwójka takich kosmicznych awanturników nieco w stylu młodego Hana Solo. Ładowali się co chwila w kolejne tarapaty i praktycznie na wszystkim wychodzili jak Zabłocki na mydle. Kto wie, może właśnie Font zapatrzył się na tamten komiks, tym bardziej że tworzyli go dwaj jego ziomkowie – Jose Ortiz i Antonio Segura. Podobieństw jest więcej, ale o tym później.
Font lubi bawić się konwencją, podobnie zresztą jak we wcześniej wydanym jego albumie „Opowieści o Niedoskonałej Przyszłości”. Świadczą o tym już same imiona nadane dwójce głównych bohaterów, imiona, które w popkulturze jednoznacznie będą już kojarzyć się z tematyką sf1). Aby wzmocnić przekaz, nadał fizis Stanleya Kubricka jednemu z nich (akurat Clarkowi). Album składa się kilkudziesięciu krótkich epizodów (znowu podobieństwo do „Burtona i Cyba”), których głównymi siłami napędowymi są suspens i nieustający konflikt między dwójką bohaterów. Niektóre motywy przewijają się przez kilka epizodów, a także zdarza się, że część epizodów układa się w dłuższe historie.
Clarke i Kubrick to goście od zadań specjalnych, ale nie takich wyrafinowanych, a raczej tych, których już nikt inny nie chce się podjąć. Dyżur w kosmicznej latarni „morskiej” (o ile można tak powiedzieć), negocjacje z prymitywnymi cywilizacjami, rozbrajanie starych, ale groźnych pocisków międzyplanetarnych. Plusem i zarazem swoistym minusem tych historyjek jest puenta. Font robi wszystko, aby była jak najbardziej zaskakująca i często taka jest, ale można odnieść wrażenie, że dzieje się to kosztem ogólnej atmosfery komiksu. Autor próbuje nadrabiać żywymi dyskusjami Clarke’a i Kubricka, które praktycznie zawsze kończą się awanturą. Na początku jest to nawet zabawne, ale po jakimś czasie może lekko nudzić.
Bardzo dobre wrażenie, podobnie jak w przypadku innych dzieł Fonta, robi album do strony graficznej. „Clarke & Kubrick” to mieszanka Moebiusa i Mézièresa, co zasadniczo oznacza, że jest to całkiem sprawnie narysowane i oczywiście pasuje do klimatów sf. Gdyby zostawić tylko czerń i biel jak w „Opowieściach…”, to jesteśmy bliżej Moebiusa, dodanie kolorów zbliża rysunek do „Valeriana”.
Bardzo dobry rysunek, zabawne i zaskakujące historie, niebanalni bohaterowie. Czego chcieć więcej od komiksu?
A swoją drogą, może któryś wydawca podjąłby się wznowienia „Burtona i Cyba”?
koniec
11 lipca 2022
1) Clarke i Kubrick pojawiają się w kilku epizodach w „Opowieściach o Niedoskonałej Przyszłości”

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

99 i 2 piesełki
Agata Włodarczyk

2 XII 2022

Sprytne, współpracujące zwierzęta, okrutna, zafiksowana na modowej obsesji kobieta, dwóch przygłupich pomocników i zamartwiająca się rodzina – disneyowskie „101 Dalmatyńczyków” miało wszystko, co młody (i starszy) widz chciał obejrzeć na ekranie. A jak wypada w komiksie?

więcej »

Wszystko bierze się skądś
Agata Włodarczyk

1 XII 2022

Pełne zaciekawienia pytanie „jak to się stało, że tak się od siebie różnimy” towarzyszyło ludziom od zawsze. Na przestrzeni dziejów próbowano na różne sposoby na nie odpowiedzieć, nikt jednak nie zrobił tego tak, jak Charles Darwin.

więcej »

Ostatni występ kwartetu
Tomasz Nowak

30 XI 2022

Jak dotąd wszystko idzie zgodnie z planem Orwooda. A jednak znowu górę bierze zdrada. To, kto ostatecznie zatriumfuje przestaje mieć znaczenie, skoro wszyscy okazują się kłamcami i oszustami.

więcej »

Polecamy

Zielone koszmary

Niekoniecznie jasno pisane:

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Więksi niż życie
— Marcin Knyszyński

Na pradawne zastępy Hoggotha!
— Marcin Knyszyński

Zawsze będą nas nienawidzić
— Marcin Knyszyński

Oda do wyobraźni
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.