Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Stan Sakai
‹Usagi Yojimbo Saga #3›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUsagi Yojimbo Saga #3
Scenariusz
Data wydania3 lipca 2019
RysunkiStan Sakai
PrzekładJarosław Grzędowicz
Wydawca Egmont
CyklUsagi Yojimbo
ISBN9788328142596
Format616s. 145x205 mm
Cena89,99
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

W siedemnastowiecznej Japonii
[Stan Sakai „Usagi Yojimbo Saga #3”, Stan Sakai „Usagi Yojimbo Saga #4” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Egmont regularnie wydaje kolejne zbiorcze wydania „Usagiego Yojimbo”, zawierające po trzy tomy tej serii. Bardzo to cieszy – cykl Stana Sakaiego to znakomita rzecz, a część wcześniejszych albumów jest teraz dosyć trudno dostępna.

Andrzej Goryl

W siedemnastowiecznej Japonii
[Stan Sakai „Usagi Yojimbo Saga #3”, Stan Sakai „Usagi Yojimbo Saga #4” - recenzja]

Egmont regularnie wydaje kolejne zbiorcze wydania „Usagiego Yojimbo”, zawierające po trzy tomy tej serii. Bardzo to cieszy – cykl Stana Sakaiego to znakomita rzecz, a część wcześniejszych albumów jest teraz dosyć trudno dostępna.

Stan Sakai
‹Usagi Yojimbo Saga #3›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUsagi Yojimbo Saga #3
Scenariusz
Data wydania3 lipca 2019
RysunkiStan Sakai
PrzekładJarosław Grzędowicz
Wydawca Egmont
CyklUsagi Yojimbo
ISBN9788328142596
Format616s. 145x205 mm
Cena89,99
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Komiks opowiada o przygodach Miyamoto Usagiego. Po tragicznej śmierci swojego pana, bohater został roninem i rozpoczął wędrówkę po Japonii. Najczęściej zarabia na życie wynajmując się jako ochroniarz (po japońsku: yojimbo). I tak przemierza od lat cały kraj, doskonaląc się w sztuce walki mieczem, przeżywając najróżniejsze przygody, walcząc z nikczemnikami i pomagając wszystkim w potrzebie.
Trzeci i czwarty tom zebranych wydań cyklu zawierają w sumie sześć ekscytujących albumów. To tutaj znajdziecie drugą część historii legendarnego miecza, zwanego Pożeraczem Traw, przeczytacie o pierwszym spotkaniu Usagiego z Sasuké – łowcą demonów, dowiecie się więcej o sprytnej złodziejce Kitsune oraz o rodzinie głównego bohatera, zobaczycie emocjonujący pojedynek przy świątyni Kitanoji – a to tylko część atrakcji, jakie oferują te dwa albumy. Sakai nie leje wody i nieustannie dostarcza czytelnikom wielu emocji – nawet (a może wręcz: przede wszystkim) w spokojniejszych fabułach.
Sakai kreśli fascynujący obraz siedemnastowiecznej Japonii. Czerpie pełnymi garściami z mitów i wielkiej historii, nie zaniedbując przy tym spraw bardziej przyziemnych, takich jak zwyczaje czy zawody mieszkańców tego kraju. Nadmiar informacji nie przytłacza – autor zręcznie wmontowuje je w fabułę. Dzięki temu tworzony przez niego świat jest bogaty i żywy. Wszystkie wymienione wcześniej elementy pasują do siebie idealnie, autor łączy je w taki sposób, że razem tworzą spójną całość.
Sakai potrafi opowiadać jak mało kto. Nieważne czy akurat pisze o zagadce zbrodni sprzed lat, starciu z demonami, czy o potyczce z grupą zbójów. Jego fabuły wciągają od samego początku i trzymają do samego końca. Ani się obejrzycie, a cały tom będzie przeczytany. Duża w tym zasługa odpowiednio skonstruowanych postaci oraz relacji między nimi – i nie ma znaczenia, czy akurat pokazywane jest pierwsze spotkanie Usagiego z przypadkowym wieśniakiem, czy stosunki między bohaterem a jego synem lub starym mistrzem – Sakai wszystkie je traktuje z równym wyczuciem, dzięki czemu każda wypada naturalnie. Autor dobrze też rozumie, jak działają długie serie – postacie i wątki z wcześniejszych rozdziałów wykorzystuje w taki sposób, że nowy czytelnik nie ma problemu z wejściem w opowieść. Usagiego… można zacząć czytać niemal w dowolnym momencie.

Stan Sakai
‹Usagi Yojimbo Saga #4›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUsagi Yojimbo Saga #4
Scenariusz
Data wydania4 grudnia 2019
RysunkiStan Sakai
PrzekładJarosław Grzędowicz
Wydawca Egmont
CyklUsagi Yojimbo
ISBN9788328142602
Format616s. 145x205mm
Cena89,99
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Usagi Yojimbo to komiks uniwersalny – dla czytelników w prawie każdym wieku. Serię Sakaiego mogą czytać nawet młodsze nastolatki (przemoc ukazana jest w odpowiednio stonowany sposób), a starsi odbiorcy nie będą narzekać na infantylizm historii. Sakai ma unikalny talent trafiania do każdego.
Świetnej narracji towarzyszy równie dobra warstwa graficzna. Artysta wypracował sobie styl, który idealnie oddaje klimat jego historii. Oszczędny, akcentujący tylko najważniejsze elementy, doskonale przedstawia siedemnastowieczną Japonię. Użycie antropomorficznych postaci wcale nie sprawia, że jego uniwersum jest mniej wiarygodne. Artysta zaprojektował je w taki sposób, że świetnie wyrażają charaktery poszczególnych postaci. Tak jak w przypadku fabuły, także w warstwie graficznej Sakai ma doskonałe wyczucie tempa – z równą maestrią przedstawia dynamikę samurajskich pojedynków, jak również spokojne sceny kontemplacji przyrody czy picia herbaty. Kreska ujmuje swoją prostotą oraz precyzją – tu nie ma zbędnej ani niedokładnej linii.
Sposób wydania tych tomików naprawdę mi się podoba. Za stosunkowo niewielkie pieniądze dostajemy ponad sześćset stron komiksu w poręcznym formacie. Na końcu każdego albumu znajdują się kolorowe okładki z wydań zeszytowych, których nie było we wcześniejszej edycji. Pewnie, wielu osobom marzyłoby się wydanie w twardej oprawie, ale uwierzcie mi – w miękkiej komiks nic nie traci, a dzięki temu cena jest niższa, a albumy zajmują mniej miejsca na półce.
Kolejne dwa zbiorcze tomy utrzymują wysoki poziom poprzednich – a momentami je nawet przewyższają. Kupcie, nie czekajcie – to jedna z najlepszych serii w historii komiksu. I nie ma znaczenia, czy lubicie klimaty samurajskie, czy nie.
Plusy:
  • Wspaniale oddane realia siedemnastowiecznej Japonii
  • Świetnie poprowadzona narracja
  • Wciągające fabuły
  • Komiks dla każdego, niezależnie od wieku
koniec
28 kwietnia 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Oby nauka nie szła w las
Tomasz Nowak

5 VII 2022

Piąte „Zeszyty Komiksowe” wypełnił temat polskich badań nad komiksem. Temat potraktowany „wyspowo”, czyli zgodnie z ich naturą i występowaniem. Przynajmniej na gruncie rozważań i opracowań rodzimych.

więcej »

Zrodzony z wątpliwości
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

4 VII 2022

„Nigdy nie wracaj”, czyli podtytuł ósmego albumu z cyklu „Deadly Class” stanowi mała zmyłkę. Opowiada bowiem o powrocie. Zarówno do szczególnego miejsca, jak i traumatycznych przeżyć.

więcej »

Mała Esensja: Ciepło, mimo że zimno
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

3 VII 2022

Seria „W cieniu drzew” to reprezentant niedawno uruchomionej linii wydawniczej Egmontu skierowanej do najmłodszych. „Podmuch zimy” to jej drugi album… i zimny jest tylko z nazwy.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż autora

Wielcy Przedwieczni w Nowej Anglii
— Andrzej Goryl

Świetlana przyszłość?
— Andrzej Goryl

Viltrumianie, Angstrom Levy, Dinosaurus i…
— Andrzej Goryl

Spadek formy
— Andrzej Goryl

Bogini piorunów
— Andrzej Goryl

Chrześcijanie w Japonii
— Andrzej Goryl

Dobry diabeł w krainie potępionych
— Andrzej Goryl

Groza wychodzi z bagna
— Andrzej Goryl

En Sabah Nur po raz kolejny…
— Andrzej Goryl

Świat bez informacji
— Andrzej Goryl

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.