Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Lili Mésange, Stefano Turconi
‹Kamila i Konie #2: Mistrzowie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKamila i Konie #2: Mistrzowie
Scenariusz
Data wydania12 sierpnia 2020
RysunkiStefano Turconi
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklKamila i Konie, Komiksy są super
ISBN9788328197558
Format144s. 167x255mm
Cena39,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Wszędzie dobrze, ale w siodle najlepiej
[Lili Mésange, Stefano Turconi „Kamila i Konie #2: Mistrzowie” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W północnej Francji, wśród pięknych krajobrazów Normandii, życie wcale nie toczy się tak spokojnie, jak mogłyby się wydawać – przynajmniej w okolicach jeździeckiego klubu „Cztery podkowy”.

Agata Włodarczyk

Wszędzie dobrze, ale w siodle najlepiej
[Lili Mésange, Stefano Turconi „Kamila i Konie #2: Mistrzowie” - recenzja]

W północnej Francji, wśród pięknych krajobrazów Normandii, życie wcale nie toczy się tak spokojnie, jak mogłyby się wydawać – przynajmniej w okolicach jeździeckiego klubu „Cztery podkowy”.

Lili Mésange, Stefano Turconi
‹Kamila i Konie #2: Mistrzowie›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKamila i Konie #2: Mistrzowie
Scenariusz
Data wydania12 sierpnia 2020
RysunkiStefano Turconi
PrzekładMaria Mosiewicz
Wydawca Egmont
CyklKamila i Konie, Komiksy są super
ISBN9788328197558
Format144s. 167x255mm
Cena39,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Kamila i Ocean znowu są na szlaku – tak na torze przeszkód, jak w lasach otaczających klub. No, przynajmniej do momentu, gdy – o ironio – dziewczynka złamie nogę przez upadek z pieńka podczas wyśmiewania się ze… spadającego z grzbietu Tikiego Artura. Karma jest okrutna. Młodsza siostra bohaterki i Pompon terroryzują wszystkich w okolicy, włączając w to mistrza hippiki, który trenuje w „Czterech podkowach” oraz przypadkowego dyrektora wędrownego cyrku. W klubie zaś pojawi się Kluska, sympatyczna starsza klacz, której wykup z transportu do rzeźni wymuszą Kamila i jej przyjaciele.
„Mistrzowie”, drugi tom hippicznych przygód Kamili, trzyma poziom: jest zabawny, pełen niewymuszonego humoru, informacji oraz podpowiedzi, jak narysować pojawiających się w komiksie bohaterów. Nad tym albumem pracował ten sam tercet, co przy poprzednim, więc nie powinniśmy się temu dziwić – Lili Mésange, korzystając z wiedzy swojej znajomej, Clary-Louise Denis, tworzy nie tylko ciekawy, rozrywkowy komiks o pełnych pasji przygodach rezolutnej nastolatki i jej przyjaciół, ale przemyca sporo wiedzy fachowej. Tym razem trochę miejsca poświęcili prehistorii koni oraz temu, jak zostały udomowione, a mniej kwestiom związanym bezpośrednio z jeździectwem. A jeśli sądzicie, że ta wiedza średnio nam się przyda w szkole, to… jeden z ostatnich rozdziałów jest zdecydowanie dla was.
Chociaż „Mistrzowie” są drugim tomem opowieści o Kamili i koniach z „Czterech podków”, można po niego spokojnie sięgać, nie znając pierwszego. Dzięki temu, że mamy do czynienia z pojedynczymi epizodami – rozpisanymi w większości zaledwie na jedną stronę – nie ma mowy o ciągłej narracji, co oznacza, że możemy nawet czytać go na wyrywki. Warunek: nie przeszkadza nam, że np. nagle w historyjkach pojawia się Amin, a my nie wiemy, kiedy i jak przyłączył się do klubu. Nie żeby ta informacja była nam jakkolwiek potrzebna do cieszenia się następnym „odcinkiem”…
„Kamila i konie” to przyjemna, fajna seria komiksowa tak dla młodszych, jak i starszych – dobrze opowiedziana oraz sprawnie narysowana przez Stefano Turconiego i koloryzowana z wyczuciem ręką Hélène Lenoble. Naprawdę cieszy, że to nie koniec przygód ferajny z „Czterech podków”. Pytanie, jak długo trzeba będzie czekać na ciąg dalszy? Byle krócej niż Pompon na kolejną kąpiel…
Plusy:
  • inteligentny humor
  • zabawni bohaterowie tak ludzcy, jak i zwierzęcy
  • subtelne lekcje z morałem
  • wiedza o koniach, ich rasach, utrzymaniu oraz zawodach
  • ładny, estetyczny, wyrazisty rysunek oraz wspaniałe kolory
koniec
10 marca 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zgniłe bagno
Andrzej Goryl

18 VIII 2022

„Potwór z Bagien” po raz pierwszy pojawił się w 92. numerze „House of Mystery” (1971 rok). Jego twórcami byli Len Wein i Bernie Wrightson. Przez prawie pięćdziesiąt lat historii tej postaci jej przygody pisało wielu zdolnych twórców. Najważniejszym z nich był oczywiście Alan Moore (cały cykl przez niego pisany wydano w Polsce w trzech grubych tomach), ale warto też wymienić takich scenarzystów jak Grant Morrison, Rick Veitch, Nancy A. Collins czy Brian K. Vaughan.

więcej »

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Miłość od pierwszego… zrzucenia?
— Agata Włodarczyk

Najgłębsza prawda jest ukryta w prostej opowieści
— Paweł Ciołkiewicz

Koń się naprawdę uśmiał
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż autora

Ta, która ocaliła tysiące
— Agata Włodarczyk

Notatki z podróży
— Agata Włodarczyk

I dlatego chodzenie na terapię to dobry pomysł
— Agata Włodarczyk

Nikt tęsknić nie będzie
— Agata Włodarczyk

Na tropie seryjnego mordercy
— Agata Włodarczyk

Mały człowiek, duży tupet
— Agata Włodarczyk

Zbrodnia, miłość i bolszewicy
— Agata Włodarczyk

Na wakacje zabierz… diagram?
— Agata Włodarczyk

Żyć zgodnie ze swoimi zasadami
— Agata Włodarczyk

Nawracanie Spider-Mana na jedyną słuszną drogę
— Agata Włodarczyk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.