Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 15 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Szarlota Pawel
‹Jonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka
Scenariusz
Data wydania20 listopada 2019
RysunkiSzarlota Pawel
Wydawca Egmont
CyklJonek, Jonka i Kleks
ISBN9788328135611
Format72s. 170x260mm
Cena24,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Kartki z PRL-u
[Szarlota Pawel „Jonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
To już dziewiąty tom nowej edycji przygód Kleksa, jaką przygotowało wydawnictwo Egmont. Co jednak istotne, większości tego materiału nie było we wcześniejszych zbiorczych wydaniach w twardej oprawie. Więc dla fanów Kleksa i twórczości Szarloty Pawel, którzy nie mają własnej kolekcji starych „Światów Młodych”, będzie to z pewnością interesująca lektura. Jednak dla młodych czytelników, którym podobało się „Złoto Alaski” czy „Porwanie księżniczki”, to już niekoniecznie.

Maciej Jasiński

Kartki z PRL-u
[Szarlota Pawel „Jonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka” - recenzja]

To już dziewiąty tom nowej edycji przygód Kleksa, jaką przygotowało wydawnictwo Egmont. Co jednak istotne, większości tego materiału nie było we wcześniejszych zbiorczych wydaniach w twardej oprawie. Więc dla fanów Kleksa i twórczości Szarloty Pawel, którzy nie mają własnej kolekcji starych „Światów Młodych”, będzie to z pewnością interesująca lektura. Jednak dla młodych czytelników, którym podobało się „Złoto Alaski” czy „Porwanie księżniczki”, to już niekoniecznie.

Szarlota Pawel
‹Jonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJonek, Jonka i Kleks: Odwiedziny smoka
Scenariusz
Data wydania20 listopada 2019
RysunkiSzarlota Pawel
Wydawca Egmont
CyklJonek, Jonka i Kleks
ISBN9788328135611
Format72s. 170x260mm
Cena24,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Liczący 72 strony album zawiera trzy historie: „Pechowy magik”, „Na wakacjach” oraz tytułowe „Odwiedziny smoka”. Były one drukowane w „Świecie Młodych” w latach 1977-80 i trzeba przyznać, że w przeciwieństwie do wielu innych komiksów Szarloty Pawel, są one przesiąknięte duchem PRL-u. Ten kontekst czasowy może być dla większości młodych czytelników kompletnie niezrozumiały, a budowane na nim żarty po prostu nie będą bawiły. Tak jest np. gdy dżinn wywołany z lampy stwierdza: „Tylko nie licz na spełnienie życzeń. Ta lampa to odrzut z eksportu. Jestem wybrakowany”. Żart świetny, ale tylko dla tych, którzy pamiętają PRL, gdy w sklepach można było trafić na nieco obtłuczony garnek czy krzywo pomalowany talerz z doczepioną kartką i pieczątką „odrzut z eksportu”. Kupując go miało się pewność dobrej jakości (w końcu to produkt przeznaczony na rynek zewnętrzny, a nie krajowy), a na drobne wady ujawnione podczas kontroli można było przymknąć oko, tym bardziej, że zdobycie tych produktów w postaci niewybrakowanej było zazwyczaj niemożliwe. Takich żartów zrozumiałych wyłącznie dla czterdziestolatków i starszych, jest w całym albumie sporo. Pojawiają się też nawiązania do prawdziwych zdarzeń, którymi żyła kiedyś cała Polska. Gdy przebywający na obozie harcerskim Kleks trafia na kosmitę, który przyleciał swym pojazdem kosmicznym do okolicznej wioski zjeżdżają się dziennikarze i badacze UFO z całego kraju. Jako żywo przypomina to „zdarzenie w Emilcinie”, do którego miało dojść 10 maja 1978 roku. Kleks jednak nie ogranicza się do wejścia na pokład statku kosmicznego, ale także leci nim na inne planety.
Plansze zostały starannie przygotowane do druku, kolory prezentują się ładnie, ale wszystko to psuje niestety format publikacji. To nawet 19 kadrów na jednej stronie, więc szczegóły tła stają się słabo widoczne. Fajnie, że wydano całą serię w równym formacie, ale za jakiś czas przydałaby się edycja w A4 w twardej oprawie, jak swego czasu wydał „Kubusia Piekielnego” Ongrys, czy jak niedawno Egmont wypuścił album „Bogowie z gwiazdozbioru Aquariusa”.
„Odwiedziny smoka” to zbiór przeznaczony głównie dla starszych czytelników. Historie nie mają tej uniwersalności, jak wspomniane „Porwanie księżniczki” czy „Złoto Alaski”. Dokumentują czasy, w których powstały, przez co dla współczesnych młodych czytelników mogą być niezrozumiałe i mniej interesujące. Natomiast same historie są nierówne – lepsze fragmenty i żarty przeplatane są planszami słabszymi. Jednak dla fanów Kleksa to będzie z pewnością bardzo publikacja, którą po prostu muszą mieć.
Plusy:
  • starannie przygotowane plansze
  • żarty z PRL zrozumiałe przez osoby pamiętające „Świat Młodych”
Minusy:
  • format publikacji
koniec
18 lutego 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Pożegnanie z Dzikim Zachodem
Maciej Jasiński

14 VIII 2022

W ostatnich miesiącach wydawnictwo Egmont zaprezentowało trzy tomy serii "Lucky Luke", będące ostatnimi, jakie narysował Morris. Niestety, nie są to najlepsze komiksy tego powstającego przez wiele dekad cyklu. Ale problem w mniejszym stopniu dotyczy ilustracji, ocenę tych albumów mocno obniżają scenariusze, które są o wiele mil poniżej poziomu tych, które w najlepszych czasach serii stworzył Rene Goscinny.

więcej »

Dziecko, które pamiętało gwiazdy
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

13 VIII 2022

Bałem się tego komiksu. Zanim go przeczytałem, najpierw dość długo łypał na mnie z półki i doprawdy nie wiedziałem czego się po nim spodziewać. Oto on – „Mały astronauta” autorstwa Jean-Paula Eida.

więcej »

Ta, która ocaliła tysiące
Agata Włodarczyk

11 VIII 2022

Historia Ireny dobiega końca na wielu płaszczyznach: bohaterka kończy swoje przemówienie, sadzi drzewo w dolinie Jerozolimy, opuszcza tereny Jad Waszem, a wkrótce i Izrael, wracając do komunistycznej Polski. Zostało jednak jeszcze kilka istotnych kwestii, o których trzeba było wspomnieć.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Krótko o komiksach: Komiksowe emocje
— Marcin Osuch

Tegoż twórcy

Szarlota Pawel nieznana, ale swojska
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Kleks jako święty Jerzy
— Sebastian Chosiński

Niebieski Kleks na Czarnym Lądzie
— Sebastian Chosiński

Wejście Ongrysa
— Marcin Osuch

Krótko o komiksach: Marzec 2003, cz. 2
— Artur Długosz, Wojciech Gołąbowski, Marcin Herman, Tomasz Kontny, Marcin Osuch, Tomasz Sidorkiewicz, Konrad Wągrowski, Michał R. Wiśniewski

Przygody niebieskiego Indianina
— Marcin Osuch

Magia i kolejki sklepowe
— Konrad Wągrowski

Krótko o komiksach: Czerwiec-lipiec 2002
— Artur Długosz, Wojciech Gołąbowski, Marcin Herman, Piotr Niemkiewicz, Paweł Nurzyński, Witold Tkaczyk, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Pożegnanie z Dzikim Zachodem
— Maciej Jasiński

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
— Maciej Jasiński

Demony przeszłości kontratakują
— Maciej Jasiński

Wyszczekany superbohater
— Maciej Jasiński

Zabójca z sąsiedztwa
— Maciej Jasiński

Kolejna zagłada Gotham
— Maciej Jasiński

Tajemnice starego cmentarza
— Maciej Jasiński

Na podbój Złotego Globu!
— Maciej Jasiński

W śniegach mroźnej północy
— Maciej Jasiński

Przystanek Alaska
— Maciej Jasiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.