Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Vincent Bourgeau, Ronan Toulhoat
‹Ira Dei #1: Złoto Kaidów›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułIra Dei #1: Złoto Kaidów
Scenariusz
Data wydania30 września 2019
RysunkiRonan Toulhoat
PrzekładJakub Syty
Wydawca Taurus Media
CyklIra Dei
ISBN9788365465412
Format56s. 215x290 mm
Cena45,00
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Historia i przygoda
[Vincent Bourgeau, Ronan Toulhoat „Ira Dei #1: Złoto Kaidów” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Tankred, Norman o tajemniczej przeszłości zobowiązuje się do pomocy Haraldowi, wodzowi Waregów, w zdobyciu Taorminy, a jeśli mu się to uda, w dowód wdzięczności otrzyma znajdujące się w mieście tytułowe złoto. Do czego tak naprawdę zmierzają Tankred oraz jego towarzysz, legat papieski Szczepan – i czy na pewno jest to ten sam cel?

Michał Misztal

Historia i przygoda
[Vincent Bourgeau, Ronan Toulhoat „Ira Dei #1: Złoto Kaidów” - recenzja]

Tankred, Norman o tajemniczej przeszłości zobowiązuje się do pomocy Haraldowi, wodzowi Waregów, w zdobyciu Taorminy, a jeśli mu się to uda, w dowód wdzięczności otrzyma znajdujące się w mieście tytułowe złoto. Do czego tak naprawdę zmierzają Tankred oraz jego towarzysz, legat papieski Szczepan – i czy na pewno jest to ten sam cel?

Vincent Bourgeau, Ronan Toulhoat
‹Ira Dei #1: Złoto Kaidów›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułIra Dei #1: Złoto Kaidów
Scenariusz
Data wydania30 września 2019
RysunkiRonan Toulhoat
PrzekładJakub Syty
Wydawca Taurus Media
CyklIra Dei
ISBN9788365465412
Format56s. 215x290 mm
Cena45,00
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pierwszy tom cyklu „Ira Dei” od pierwszych stron daje czytelnikowi do zrozumienia, że jest bardzo mocno zanurzony w historii – do tego stopnia, że początkowo miałem wrażenie, że odbiorca, który nie jest bardzo dobrze zaznajomiony z tą jej częścią (czyli na przykład ja), bardzo łatwo pogubi się w fabule „Złota Kaidów”. Na szczęście album dość szybko bardziej odbija w stronę przygody, bitew, oraz przede wszystkim interesujących postaci, szczególnie Tankreda i Szczepana. Nie wiemy o nich za wiele, ale wygląda na to, że każdy z nich ma sporo do ukrycia i niekoniecznie jest tym, za kogo się podaje. Ten zabieg w „Ira Dei” po prostu działa, zaś jeśli dodamy do tego przebiegłe pomysły Tankreda, otrzymamy dobrą lekturę. Z jednej strony niewiele więcej poza sprawne czytadło, ale w tym wypadku nie oczekiwałem niczego więcej i jestem usatysfakcjonowany. Nie wypada też nie wspomnieć o dobrych ilustracjach, kolorystyce, dobrze oddanych scenach bitewnych – z jednej strony nic tu nie rzuca na kolana, jednak wszystko gra i buczy.
Szkoda, że to kolejny komiks, w którym nie znajdziemy prawie żadnych informacji o jego autorach czy ich wcześniejszych dokonaniach.
Problemem „Ira Dei” jest to samo, co w przypadku niemal wszystkich sprawnych czytadeł – bycie sprawnym czytadłem nie jest złe samo w sobie, a takie komiksy są jak najbardziej potrzebne, jednak mam wrażenie, że jest to seria, która zwyczajnie zgubi się w zalewie tytułów bardzo dobrych i wybitnych, których polski czytelnik ma w tej chwili pod dostatkiem. Niemniej „Złoto Kaidów” polecam i sam czekam na ciąg dalszy.
Plusy:
  • interesujący bohaterowie, których zdecydowanie chcę lepiej poznać
  • ciekawa fabuła
  • ilustracje
Minusy:
  • na ten moment brak czegoś, co pozwoliłoby tej serii wybić się lub zostać w pamięci czytelnika na dłużej
koniec
14 lutego 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Tam piekło twe, gdzie serce twoje
Marcin Knyszyński

15 VIII 2022

Egmont bardzo konsekwentnie podszedł do tematu zbiorczych edycji „Hellblazera” – w lipcu otrzymaliśmy trzeci, ostatni tom autorstwa Jamesa Delano. To właśnie ten Brytyjczyk, stworzył postać Johna Constantine’a od podstaw – opierając się na kilku podstawowym założeniach Alana Moore’a. W życiu ulicznego maga z Liverpoolu skończył się pewien etap – zobaczymy dziś jak to wyglądało.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Każdy jest wrogiem
— Marcin Knyszyński

Tegoż twórcy

Krótko o komiksach: Zombie w Londynie
— Maciej Jasiński

Na Dzikim Zachodzie bez zmian
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Krew na zboczach Etny
— Marcin Knyszyński

Tegoż autora

Stary, dobry (?) „Storm”
— Michał Misztal

Piękny kataklizm
— Michał Misztal

Szybka wyprawa po głowy
— Michał Misztal

Jeszcze więcej Blueberry’ego
— Michał Misztal

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.