Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 29 marca 2023
w Esensji w Esensjopedii

Eric Powell
‹Zbir #5›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZbir #5
Tytuł oryginalnyThe Goon
Scenariusz
Data wydania30 kwietnia 2021
RysunkiEric Powell
PrzekładPaulina Braiter
Wydawca Non Stop Comics
CyklZbir
ISBN78-83-8230-031-4
Format480s. 170 × 260 mm
Cena129,00
Gatunekgroza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk

Uwolnić się od nienawiści
[Eric Powell „Zbir #5” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Eric Powell dba o różnorodność i nieustannie zaskakuje swoich czytelników. Piąty tom zbiorczego wydania „The Goon” zawiera jedną długą historię, która stanowi kontynuację opowieści z tomu trzeciego oraz mnóstwo krótkich opowiastek. Niestety jest to ostatnia odsłona tej serii, ale na szczęście przygody Zbira się nie kończą.

Paweł Ciołkiewicz

Uwolnić się od nienawiści
[Eric Powell „Zbir #5” - recenzja]

Eric Powell dba o różnorodność i nieustannie zaskakuje swoich czytelników. Piąty tom zbiorczego wydania „The Goon” zawiera jedną długą historię, która stanowi kontynuację opowieści z tomu trzeciego oraz mnóstwo krótkich opowiastek. Niestety jest to ostatnia odsłona tej serii, ale na szczęście przygody Zbira się nie kończą.

Eric Powell
‹Zbir #5›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZbir #5
Tytuł oryginalnyThe Goon
Scenariusz
Data wydania30 kwietnia 2021
RysunkiEric Powell
PrzekładPaulina Braiter
Wydawca Non Stop Comics
CyklZbir
ISBN78-83-8230-031-4
Format480s. 170 × 260 mm
Cena129,00
Gatunekgroza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Tajemniczy Arab, którego poznaliśmy w trzecim tomie zbiorczej edycji, powraca. Tym razem nie jest jednak sam. Prowadzi ze sobą Sabat, czyli zbieraninę czarowników, magów i demonów. Zagrożenie jest poważne i Zbir zdaje sobie sprawę z tego, że może przegrać. Mimo tego wraz ze swoimi towarzyszami staje do walki w obronie miasta. To jednak nie wystarczy i konieczna będzie pomoc z zewnątrz. Problem polega jednak na tym, że nowy sojusznik, jest niemal równie niebezpieczny, jak zagrożenie, któremu Zbir chce się przeciwstawić. Walka z Sabatem to chyba jedna z najlepszych opowieści Powella w ogóle. Mamy tu zaskakujące zwroty akcji, wiele wątków, które pozornie są mało istotne, a w finale okazują się mieć kluczowe znaczenie. Co więcej, autor prowadzi tu równolegle kilka przeplatających się historii. Dostajemy na przykład opowieść o nieszczęśliwej miłości, z której zrodziły się demony, jest także historia Truposza Nagela oraz opowieść o burzliwych losach Dzieciaka Gigantusa. Mało tego, znajdziemy tu nawet komiksową wersję „Wyspy doktora Moreau” wplecioną do fabuły. I to wszystko doskonale się sprawdza!
Poza tym efektownym daniem głównym mamy tu jeszcze całą masę atrakcji. Krótkie historie dostajemy zarówno jako przystawki, jak i na deser. Szczególnie interesujące są opowiastki umieszczone w drugiej części albumu, zatytułowanej „The Goon: Noir”. Zgodnie z zapowiedzią to mroczne, choć jednocześnie pełne przewrotnego poczucia humoru historie utrzymane w czarno-białych tonacjach, które zostały stworzone przez różnych autorów. Całość zamyka jak zwykle w tej edycji „Szkicownik” zawierający całą masę różności. Znajdziemy tu m.in. okolicznościowe rysunki wykonane dla przyjaciół rodziny, szkice i projekty postaci do poszczególnych epizodów, plansze ukazujące proces twórczy, niewykorzystane okładki i wiele więcej. Ta wybuchowa mieszanka pulpowych horrorów i krwawych opowieści gangsterskich podlana sosem brutalności, absurdu i groteski nadal robi wrażenie. Dynamiczne kadrowanie, doskonałe panowanie nad kreską oraz harmonijna kompozycja plansz to doskonale znane elementy warsztatu Erica Powella.
Niestety teraz trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość, bo to na razie ostatni tom tej edycji. Wprawdzie główna historia kończy się zapowiedzią kontynuacji zatytułowanej „Władcy nieszczęść”, ale trzeba będzie jeszcze na to poczekać. W 2019 roku, czyli w dwudziestą rocznicę narodzin swojego bohatera, Eric Powell zapowiedział nie tylko powrót do tworzenia komiksów ze Zbirem w roli głównej, ale zadeklarował również, że publikacją zajmie się stworzona przez niego oficyna Albatross Funnybooks. Można zatem powiedzieć, że autor wraca do korzeni. „The Goon” zadebiutował wprawdzie w roku 1999 pod szyldem Avatar Press, ale po publikacji trzech zeszytów Powell odzyskał prawa autorskie i rozpoczął publikację kolejnych odcinków właśnie pod szyldem Albtross Funnybooks. Ta przygoda też trwała krótko, bo komiks szybko trafił pod skrzydła Dark Horse Comics. Po wznowieniu swojej działalności Albatross opublikował całą pięciotonową kolekcję, którą wcześniej wydał Dark Horse Comics – tym razem pod tytułem „The Goon: Bunch of Old Crap” (co tylko potwierdza słowa Powella, że pomimo rozstania pozostaje z tą oficyną w dobrych relacjach). Co więcej, ukazało się już trzynaście zeszytów z nowymi przygodami Zbira i Franky’ego (na listopad zapowiedziany jest zeszyt czternasty). Jest zatem spora szansa, że komiksy Powella jeszcze zagoszczą na naszych półkach.
koniec
4 listopada 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zamknięta w opowieści
Agata Włodarczyk

29 III 2023

Dzieci wychowywane w ośrodku badawczym, poddawane nieludzkim eksperymentom, obdarzone niewyobrażalnymi mocami – co się stanie, gdy uciekną? Co się stanie, gdy jedno z nich zostanie poddane takim manipulacjom, że straci poczucie rzeczywistości?

więcej »

Demony i halucynogenne grzybki
Sebastian Chosiński

27 III 2023

Całkiem możliwe, że kolejne zeszyty specjalne „Wydziału 7” będą już zawsze ukazywać się po pięciu regularnych odcinkach serii: „Helena” ujrzała światło dzienne po piątej „Dobranocce”, natomiast „Import eksport” pojawia się po dziesiątych „Wilkach”. Tym razem Tomasz Kontny stworzył zbiór krótkich i bardzo różnorodnych – w treści i formie – historii, których wspólnym mianownikiem są członkowie tytułowego Wydziału 7 SB.

więcej »

Pół na pół
Dagmara Trembicka-Brzozowska

26 III 2023

Ten komiks można by zrecenzować tak naprawdę dwukrotnie – negatywnie przez pierwszą część albumu i pozytywnie przez drugą.

więcej »

Polecamy

Kurde blaszka!

Niekoniecznie jasno pisane:

Kurde blaszka!
— Marcin Knyszyński

Podpatrywanie człowieczeństwa
— Marcin Knyszyński

Suprawielki pantechnobarok
— Marcin Knyszyński

Teraz (naprawdę) mamy kryzys
— Marcin Knyszyński

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Nie pamiętam, żebym kogoś zabił
— Marcin Knyszyński

W śniegach mroźnej północy
— Maciej Jasiński

Co za degenerat!
— Marcin Knyszyński

Młot Grzmotu
— Paweł Ciołkiewicz

Zaglądam w swe serce i widzę Cymerię
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

W mieście źle się dzieje
— Andrzej Goryl

Nic nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje
— Paweł Ciołkiewicz

Wielka draka w chińskiej dzielnicy
— Paweł Ciołkiewicz

Co zdarzyło się w Chinatown?
— Paweł Ciołkiewicz

Z górki i bez oporów
— Przemek Pawełek

Tegoż autora

Wielka księga mądrości po fakcie
— Paweł Ciołkiewicz

„Wędrowanie jest jak sztuka”
— Paweł Ciołkiewicz

Teatr cieni
— Paweł Ciołkiewicz

To tylko sen!
— Paweł Ciołkiewicz

Albo doskonałość, albo nic
— Paweł Ciołkiewicz

„Jeśli jesteś inny, czeka cię samotność”
— Paweł Ciołkiewicz

Kiedy przypłynie perłowa łódź…
— Paweł Ciołkiewicz

Najlepszy tata, na świecie
— Paweł Ciołkiewicz

Kryminalny rollercoaster
— Paweł Ciołkiewicz

„Bo istnieje prawdziwy świat…”
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.