Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 lipca 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Christophe Cazenove, William Maury
‹Sisters #8: Dla niej wszystko›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSisters #8: Dla niej wszystko
Scenariusz
Data wydaniagrudzień 2017
RysunkiWilliam Maury
Wydawca Egmont
CyklSisters
ISBN978-83-281-1988-8
Cena24,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Oddane bez granic
[Christophe Cazenove, William Maury „Sisters #8: Dla niej wszystko” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Kolejne manewry życiowe dwóch sióstr odbywają się pod hasłem „Dla niej wszystko”. Czasem jednak trudno oprzeć się wątpliwościom, czy aby owe „dla niej” nie oznacza bardziej „dla siebie”. I to od najprostszych rzeczy – takich jak wspólne gry czy obowiązki domowe – poczynając.

Tomasz Nowak

Oddane bez granic
[Christophe Cazenove, William Maury „Sisters #8: Dla niej wszystko” - recenzja]

Kolejne manewry życiowe dwóch sióstr odbywają się pod hasłem „Dla niej wszystko”. Czasem jednak trudno oprzeć się wątpliwościom, czy aby owe „dla niej” nie oznacza bardziej „dla siebie”. I to od najprostszych rzeczy – takich jak wspólne gry czy obowiązki domowe – poczynając.

Christophe Cazenove, William Maury
‹Sisters #8: Dla niej wszystko›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSisters #8: Dla niej wszystko
Scenariusz
Data wydaniagrudzień 2017
RysunkiWilliam Maury
Wydawca Egmont
CyklSisters
ISBN978-83-281-1988-8
Cena24,99
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Na początek mamy przestrogę, że przeszłość potrafi się mocno czknąć! Podobnie jak różnica wieku. To jednak nie przeszkadza Marine, bo ta umie ją na swój sposób „nadrobić"! Młodsza sister ma zawsze w zanadrzu jakiś znakomity plan – własny albo zaczerpnięty od Wendy – bez różnicy. Ale trzeba też pamiętać, że na dobre słowo siostry trzeba zasłużyć.
Czytanie na głos ma zbliżać. Cóż jednak, kiedy obie sisters odczytują zadaną treść inaczej? Podobnie bywa w sporcie. Obie mają przecież swoje odrębne specjalizacje. Różni je też podejście do mody albo życiowe priorytety. Czasem zdaje się, że dzieli je wszystko. Jak bardzo są odmienne, najlepiej pokazują kierujące nimi powody, jak i przepis, na podryw. Tak, Marine też już próbuje.
Uwaga! Szykuje się wielka wyprawa do USA, a to, wiadomo, nie byle jaki wydatek. Trzeba wiec przysposobić kieszeń, najlepiej z… udziałem siostry. Generalnie bowiem ich życie to symbioza, o czym warto pamiętać, odkładając na półki rzeczy szczególnie cenne. I nie przejmować się scysjami, bo to niczyja wina, że można podrażnić się wzajemnie także ze szlachetnych pobudek. Ot, zwykła lektura potrafi nieść ze sobą śmiertelne zagrożenie!
Wyzwania i współzawodnictwo nie ustają nawet wówczas, gdy do Wendy przyjeżdża na dwutygodniową wymianę szkolną dość specyficzny Włoch. Luigi jest z pozoru małomówny, ale tak naprawdę objawia totalną niemoc starszej sister w nawiązaniu kontaktu. Temat to, jak widać, ważny, bo zajmuje całkiem sporą część albumu. Autorzy są tu dobitnie uszczypliwi wobec językowych leniów… Co innego Marine, dla niej „egzotyczny” przybysz to źródło zachwytów i inspiracji. Zupełnie inny świat!
Na deser musi pojawić się jeszcze przytyk w stronę dorosłości. Co z tego, że nęci ona tak bardzo, skoro zdradza też poważne wady? Na przykład dokuczliwy u dorosłych brak poczucia humoru?
Pasje i namiętności sióstr poddają się modom, chwili, ale oczywiście także prawidłom wieku. Niezmienne jest jedno – dzieląca je różnica lat, a więc odrębność postrzegania świata i napotykanych problemów. To oczywiste źródło wzajemnych konfliktów, ale także i czułości.
Ciepłe perypetie sióstr po ośmiu tomach nadal bawią i czegoś uczą, bo życie idzie naprzód. Takoż ich modelki, którymi są córki Maury′ego, zapewne też nie stoją w miejscu. I fajnie.
Niewiele w tej serii miejsca na nowości, ale autorom udaje się ciągle coś nowego wypatrzyć i pomieścić. Dzięki temu seria nie nuży. Może tylko niepotrzebnie rozrzedzają pewne wątki (wyjazd do USA) rozsiewając związane z nimi epizody na zbyt wielkiej przestrzeni (zapewne w kolejnych tomach powróci). Zabawna, dobrze naoliwiona maszyna kula się równym rytmem naprzód.
Plusy:
  • nowe wątki i postaci
  • Luigi, jako źródło kontrastów
Minusy:
  • duże rozrzedzenie niektórych wątków w przestrzeni serii
  • brak jednego, jasnego wątku przewodniego
koniec
14 czerwca 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mogę dla ciebie pracować za pięćdziesiąt ryo
Marcin Osuch

23 VII 2021

Wydawanie przygód długouchego samuraja w formie wydań zbiorczych to ze strony Egmontu strzał w dziesiątkę. Za rozsądną cenę czytelnicy mają możliwość przypomnienia sobie jednych z najlepszych historii komiksowych wydanych w naszym kraju w tym wieku.

więcej »

Kres bogów
Maciej Jasiński

22 VII 2021

Pierwszy tom serii „Vei” prezentował się jako tytuł skierowany do nastoletnich czytelników. Było w nim sporo akcji, trochę golizny i do tego niezbyt skomplikowana fabuła – dobre proporcje aby przykuć uwagę młodego odbiorcy, choć już niekoniecznie tego dorosłego. Czy tak samo jest w przypadku kontynuacji?

więcej »

Książki i pamięć
Dagmara Trembicka-Brzozowska

21 VII 2021

W kolejnej odsłonie przygód rezolutnej Wisienki bohaterki uczą się dwóch rzeczy: jak oprawiać książki i jak przywołać zagubione wspomnienia.

więcej »

Polecamy

Smętny finał

Tajemnica złotej maczety:

Smętny finał
— Konrad Wągrowski

Stukasy, Wellingtony, Halifaksy!
— Konrad Wągrowski

O wolność waszą i naszą
— Konrad Wągrowski

Na wielbłądzie boli tyłek
— Konrad Wągrowski

Z Łosiem na łowy
— Konrad Wągrowski

Przybywając do PRL-owskiego raju
— Konrad Wągrowski

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta dymki: Styczeń 2018 (2)
— Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż twórcy

Miłość – niełatwa sprawa
— Tomasz Nowak

Esensja czyta dymki: Listopad 2017 (3)
— Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta dymki: Listopad 2017 (2)
— Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta dymki: Listopad 2017 (1)
— Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta dymki: Sierpień 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch

Esensja czyta dymki: Czerwiec 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Esensja czyta dymki: Maj 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch

Esensja czyta dymki: Kwiecień 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Esensja czyta dymki: Marzec 2017
— Wojciech Gołąbowski, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch

Esensja czyta dymki: Grudzień 2015
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż autora

Miłość – niełatwa sprawa
— Tomasz Nowak

Kres nieskończoności
— Tomasz Nowak

Pod czarnym krzyżem
— Tomasz Nowak

Niezłomności portret niepełny
— Tomasz Nowak

Zwyczajna codzienność boga
— Tomasz Nowak

Czerwony miesza
— Tomasz Nowak

Karola los wzniosły, los podły
— Tomasz Nowak

Skąd jesteś, Ziemianko?
— Tomasz Nowak

Między żydem, muzułmanem a chrześcijanem
— Tomasz Nowak

Niech żyje!
— Tomasz Nowak

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.