Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 5 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe (wybrane)

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Alberto Breccia
‹Mity Cthulhu›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMity Cthulhu
Scenariusz
Data wydania25 września 2019
RysunkiAlberto Breccia
PrzekładIwona Michałowska-Gabrych
Wydawca Non Stop Comics
ISBN978-83-8110-923-9
Format124s. 194 x 280 mm
Cena55,00
Gatunekgroza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Kropki i kreski
[Alberto Breccia „Mity Cthulhu” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Proza Lovecrafta jest bardzo trudna w adaptacjach, jednak wciąż rosnąca popularność tego autora sprawia równocześnie, że twórcy różnych mediów (filmów, seriali, mangi czy komiksu) coraz częściej wracają do „Samotnika z Providence”. Wychodzi im to różnie, czasem lepiej, zwykle gorzej. Alberto Breccia podejmuje tę próbę – i ląduje stanowczo w drugiej kategorii.

Aleksander Krukowski

Kropki i kreski
[Alberto Breccia „Mity Cthulhu” - recenzja]

Proza Lovecrafta jest bardzo trudna w adaptacjach, jednak wciąż rosnąca popularność tego autora sprawia równocześnie, że twórcy różnych mediów (filmów, seriali, mangi czy komiksu) coraz częściej wracają do „Samotnika z Providence”. Wychodzi im to różnie, czasem lepiej, zwykle gorzej. Alberto Breccia podejmuje tę próbę – i ląduje stanowczo w drugiej kategorii.

Alberto Breccia
‹Mity Cthulhu›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMity Cthulhu
Scenariusz
Data wydania25 września 2019
RysunkiAlberto Breccia
PrzekładIwona Michałowska-Gabrych
Wydawca Non Stop Comics
ISBN978-83-8110-923-9
Format124s. 194 x 280 mm
Cena55,00
Gatunekgroza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Zacznijmy od tego, dlaczego Lovecrafta ciężko się przekłada (intersemiotycznie). Ano dlatego, że jego literatura jest w większości przypadków mało dynamiczna. Lovecraft nie był pisarzem kładącym nacisk na wartką akcję i błyskotliwe dialogi. Zależało mu na tworzeniu klimatu – i to bardzo konkretnego klimatu: grozy, niesamowitości, kosmicznego osamotnienia i przerażenia. Świat przedstawiany w prozie Lovecrafta jest tak zły i groźny, że często nie da się tego wyrazić, bo przekracza to możliwości ludzkiego języka.
A jak coś jest tak złe, to tym bardziej trudno to przedstawić – stąd problemy z ekranizacjami czy komiksami. W „Mitach Cthulhu” Alberto Breccia dobrze zdaje sobie sprawę z tej trudności i wybiera interesujące w teorii rozwiązanie: przechodzi w przedstawienia abstrakcyjne. Cała niewyobrażalna potworność z prozy Lovecrafta staje się abstrakcyjną chmurą kropek i kresek budzących czasem jakieś skojarzenia, częściej jednak – zupełnie jałowych. Założenie było warte przetestowania, niestety wynik rozczarowuje, ponieważ abstrakcje Breccii nie budują Lovecraftowskiej grozy.
Na tym nie koniec. Jedną z podstaw komiksopisarstwa jest niepowtarzanie tych samych informacji na dwa sposoby: wizualny i tekstowy. Chodzi więc o to, by nie opisywać tego, co jest przedstawiane na ilustracjach. Breccia to robi nieustannie, ale przyznać trzeba – w wielu przypadkach tylko to sprawia, że czytelnik w ogóle wie, co się dzieje. Gdyby nie te opisy symetryczne do ilustracji, nie dałoby się odtworzyć większości historii. Coś, co teoretycznie jest błędem cechującym początkujących scenarzystów, w przypadku „Mitów Cthulhu” jest po prostu „mniejszym złem”.
Zostają jeszcze same fabuły. Mamy tu wybór w zasadzie największych hitów Lovecrafta: „Zgrozę w Dunwich”, „Zew Cthulhu”, „Kolor z innego wszechświata”, „Widmo nad Innsmouth” itd. W sumie 9 opowiadań na 120 stronach. Autorem adaptacji jest Norberto Buscaglia. Niestety konieczna skrótowość oraz pewne zmiany wobec oryginałów sprawiają, że te historyjki przestają angażować odbiorcę. Nie straszą nas, ani nawet nie wzbudzają ciekawości, co będzie dalej. W zasadzie jedyne napięcie, jakie budziły we mnie „Mity Cthulhu” brało się z chęci zobaczenia, co jeszcze udało się w nich zepsuć, jakie rozczarowania czekają na następnych stronach. To dość sadystyczna przyjemność i wątpię, by rezonowała z tym, co chciał w swojej twórczości osiągnąć Lovecraft.
koniec
21 maja 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zniknięcia, powroty, problemy
Agata Włodarczyk

5 XII 2021

Rita Odraza nie bierze jeńców – z pomocą Czarnego Smoka pozbawiła tytułowych superbohaterów dostępu do sieci morficznej, odebrała im zordy, pozbyła się Zielonego i Niebieskiego Rangera. Korzystający już tylko z zielonej mocy, przerzedzeni, pozbawieni wsparcia Alfy i Zordona Rangersi stanowią łatwy łup. Suma summarum – zwycięstwo Odrazy wydaje się być blisko.

więcej »

Przygoda, humor i oldschool
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

4 XII 2021

To już trzeci tomik przygód Zagora, cowboya z baśniowego Dzikiego Zachodu. Sięgając po „Tajemniczą śmierć”, należy wziąć poprawkę na miejsce i czas powstania komiksu. Być może jeszcze bardziej, niż ostatnio.

więcej »

Extraordinary Moore: Bezlitosna fantazja
Marcin Knyszyński

3 XII 2021

Kończymy dziś przygodę z „Ligą niezwykłych dżentelmenów” Alana Moore’a. Ostatni tom cyklu nosi znamienny tytuł – słowo „Burza” dobrze odzwierciedla to, co dzieje się w komiksie i umysłach czytelników. Przed nami rzecz, której niezwykle trudno wystawić jednoznaczną ocenę.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Komiks z innego wszechświata
— Paweł Ciołkiewicz

Tegoż twórcy

Horror…
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dżuma i cholera, czyli Wielki Test Czytelniczy
— Marcin Knyszyński

Z prochu powstałeś…
— Paweł Ciołkiewicz

Tegoż autora

Bunt ponadczasowy
— Aleksander Krukowski

O rzeczach silniejszych niż śmierć
— Aleksander Krukowski

Hot 31
— Aleksander Krukowski

Brazylijski Rozpruwacz
— Aleksander Krukowski

Rząd wie lepiej
— Aleksander Krukowski

Rozmywanie
— Aleksander Krukowski

Etyczny wymiar wymiarów równoległych
— Aleksander Krukowski

Narysuję ci bajkę
— Aleksander Krukowski

Opowiadanie o opowiadaniu
— Aleksander Krukowski

Kto ty jesteś?
— Aleksander Krukowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.