Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 30 lipca 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Arthur Adams, Joe Casey, Warren Ellis, Gary Erskine, Cully Hammer, Georges Jeanty, Paul Jenkins, John McCrea, Mark Millar, Dustin Nguyen, Tom Peyer, Frank Quitely, Chris Weston, Doselle Young
‹Authority #2›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAuthority #2
Scenariusz
Data wydania14 kwietnia 2021
RysunkiJohn McCrea, Georges Jeanty, Gary Erskine, Arthur Adams, Frank Quitely, Dustin Nguyen, Cully Hammer, Chris Weston
PrzekładJacek Żuławnik
Wydawca Egmont
CyklDC Deluxe, Authority
ISBN9788328149212
Format504s. 180x275mm
Cena149,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Ku utopii
[Arthur Adams, Joe Casey, Warren Ellis, Gary Erskine, Cully Hammer, Georges Jeanty, Paul Jenkins, John McCrea, Mark Millar, Dustin Nguyen, Tom Peyer, Frank Quitely, Chris Weston, Doselle Young „Authority #2” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Authority” powraca! Najbardziej bezwzględna grupa superbohaterska uniwersum „Wildstorm” wkracza w dwudziesty pierwszy wiek. Już bez swojej szefowej, niesamowitej Jenny Sparks, ale za to ze wsparciem opinii publicznej i w blasku jupiterów. Warren Ellis i Bryan Hitch oddają pałeczkę swoim następcom – po dwunastu numerach przestali pisać i rysować „Authority”. Oczywiście szkoda, ale na szczęście kontynuatorzy ich dzieła stanęli na wysokości zadania.

Marcin Knyszyński

Ku utopii
[Arthur Adams, Joe Casey, Warren Ellis, Gary Erskine, Cully Hammer, Georges Jeanty, Paul Jenkins, John McCrea, Mark Millar, Dustin Nguyen, Tom Peyer, Frank Quitely, Chris Weston, Doselle Young „Authority #2” - recenzja]

„Authority” powraca! Najbardziej bezwzględna grupa superbohaterska uniwersum „Wildstorm” wkracza w dwudziesty pierwszy wiek. Już bez swojej szefowej, niesamowitej Jenny Sparks, ale za to ze wsparciem opinii publicznej i w blasku jupiterów. Warren Ellis i Bryan Hitch oddają pałeczkę swoim następcom – po dwunastu numerach przestali pisać i rysować „Authority”. Oczywiście szkoda, ale na szczęście kontynuatorzy ich dzieła stanęli na wysokości zadania.

Arthur Adams, Joe Casey, Warren Ellis, Gary Erskine, Cully Hammer, Georges Jeanty, Paul Jenkins, John McCrea, Mark Millar, Dustin Nguyen, Tom Peyer, Frank Quitely, Chris Weston, Doselle Young
‹Authority #2›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAuthority #2
Scenariusz
Data wydania14 kwietnia 2021
RysunkiJohn McCrea, Georges Jeanty, Gary Erskine, Arthur Adams, Frank Quitely, Dustin Nguyen, Cully Hammer, Chris Weston
PrzekładJacek Żuławnik
Wydawca Egmont
CyklDC Deluxe, Authority
ISBN9788328149212
Format504s. 180x275mm
Cena149,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Jenny Sparks, „duch XX stulecia”, zmarła o północy trzydziestego pierwszego grudnia 1999 roku, kiedy to cały świat żegnał odchodzące millenium. Jednocześnie, w innym miejscu świata, urodziła się dziewczynka – ostatnie strony pierwszego tomu „Authority” jednoznacznie sugerują, kim jest i jaką ma rolę do odegrania w przyszłości. A oto i sama grupa – John Hawskmoor, potrafiący „rozmawiać z miastami”; Apollo i Midnighter, czyli homoseksualna para superbohaterów będących jawnym nawiązaniem do Supermana i Batmana; Mechanik, kobieta z ciałem zbudowanym z ciekłego metalu; skrzydlata, supersilna Swift oraz Doktor, „szaman Ziemi”, dysponujący niewyobrażalnymi mocami. Dwudziesty pierwszy wiek należy do nich! Popularni, rozpoznawani, zapraszani do najróżniejszych programów telewizyjnych, pozujący na „ściankach” – to celebryci, którzy po zaprowadzeniu porządku i ukaraniu superłotrów, urządzają sobie suto zakrapiane libacje na swoim statku-bazie, zawieszonym gdzieś między wymiarami uniwersum Wildstorm, między którymi płynie tak zwana „Posoka”. Tak właśnie.
Skąd ta popularność? „Authority” to grupa zupełnie inna niż pozostałe. „Nie jesteśmy drużyną komiksowych bohaterów, którzy co miesiąc naparzają się z superzłoczyńcami tylko po to, aby zachować status quo” – mówi Hawskmoor i nie rzuca słów na wiatr. Rosjanie – wynocha z Czeczenii! Chińczycy – wynocha z Tybetu! I to już – inaczej zostaniecie zmiażdżeni w jednej chwili. Bohaterowie komiksu nie boją się ubrudzić sobie rąk i każdy wie, że nie żartują. Co zrobić z psychopatycznym dyktatorem jakiegoś małego państwa w Azji Południowo-Wschodniej? Można go złapać, postawić przed sądem, uwięzić w zgodzie z zachodnimi, humanitarnymi wartościami i liczyć na to, że jego następca będzie lepszy. No tak – tylko, że nie będzie. Można też odwrócić oczy, kiedy wkroczy Authority i zrobi swoje – posieka na kawałki skorumpowanych przywódców, a dyktatora odda ludowi, który sam wymierzy sprawiedliwość. Źli ludzie u władzy już wiedzą, że Hawskmoor i jego koledzy nie żartują. „Najeźdźca opuścił okupowany kraj wyłączne dzięki sile perswazji” – dobre sobie.
Drugi tom zawiera wszystkie odcinki pierwszej serii „Authority” wydane po odejściu Warrena Ellisa i Bryana Hitcha – od trzynastego (maj 2000) do dwudziestego dziewiątego (lipiec 2002) oraz „Authority Annual 1” z grudnia 2000. Zaczynamy od walki z tak zwanymi „Amerykanami”, czyli grupą nadludzkich złoczyńców na usługach niejakiego doktora Krigsteina (przyjrzyjcie się im dobrze, kogo wam przypominają?). Doktor chce porwać pewne niemowlę, o którym już wspomniałem na początku recenzji – moce bobasa są bez porównania większe, niż te, którymi dysponowała nieobecna już Jenny Sparks. W kolejnych odcinkach dochodzi niemal do apokalipsy – nasza planeta zaczęła w końcu odczuwać skutki uboczne po ataku „materialnego boga” z tomu pierwszego. Obie historie, zawarte w ośmiu odcinkach napisał Mark Millar („Kick-Ass”) a zilustrował Frank Quitely („New X-Men”). Millar znakomicie rozumie ideę „Authority” i pomysł Warrena Ellisa, a Quitely wpasował się swoimi nieco karykaturalnymi rysunkami bezbłędnie. Ale najlepsze dopiero przed nami.
Po krótkiej historii z „Authority Annual”, będącej częścią eventu „Devil’s Night”, który przetoczył się przez wszystkie „annuale” Wildstorm w 2000 roku (przeciętna rzecz stworzona przez autorów mniej znanych w Polsce), wracamy do akcji. Mark Millar i Frank Quitely rozpoczynają ostatnią, najdłuższą i najlepszą opowieść swojego autorstwa – „Nowy wspaniały świat”. Uważni czytelnicy zauważą pewną dziwną rzecz – po pierwszym odcinku z czterech rozpoczyna się nagle inna (również czteroodcinkowa) historia zatytułowana „Przekazanie władzy” (zupełnie inni twórcy), po czym wracamy do „Nowego, wspaniałego świata”, ale już bez Franka Quitely’ego (do spółki z Grantem Morrisonem zabrał się wtedy za „New X-Men” w Marvelu). Perturbacje kadrowe, niezrozumiałe decyzje DC, 11 września 2001 i zbyt śmiałe propozycje scenariuszowe Marka Millara spowodowały to twórcze przetasowanie. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na jakość i spójność ostatnich ośmiu odcinków serii. Nie będę pisał o fabule – naprawdę nie powinienem.
Nadmienię może tylko, że to właśnie w tych ostatnich epizodach członkowie grupy ostatecznie udowadniają, że nie są zwykłymi superbohaterami. Oni zwyczajnie przerażają. Władze najpotężniejszych państw na świecie i megakoropracje nie przejmowały się do tej pory herosami – oni tylko noszą majtki na spodniach i ściągają koty z drzew, a nie bawią się w wpływanie na globalną politykę, masakrowanie przeciwników i przerabianie świata na swoją modłę. Grupa Authority złamała najważniejszą, niepisaną zasadę superbohaterstwa – „Nie uważaj, że jesteś silniejszy od facetów z górą forsy”. Możni tego świata, przy użyciu swych wpływów i przepastnych kont, postanawiają uporać się z herosami.
Mark Millar stwierdził, że seria „Authority” miała zaczynać się tam, gdzie „Liga Sprawiedliwości” i „Avengers” stawiają nieprzekraczalne granice. Miała iść tam, gdzie udał się „Miracleman” Alana Moore’a, ale „wszystko miało skończyć się dobrze”. Droga „Authority” ku obmyślonej wcześniej utopii obfituje bowiem w wydarzenia, których mainstreamowy, amerykański komiks superbohaterski nigdy nie dopuściłby do druku – dlatego właśnie taki Garth Ennis musiał wynosić się do małego wydawnictwa, gdy zaczął pisać „Chłopaków”. Włodarze „Detective Comics” boleśnie okroili i ocenzurowali pierwotną wizję Marka Millara. Seksualne wykorzystywanie, seksualne podteksty, brutalne gwałty, upokorzenia, groteskowa przemoc, mordowanie dzieci, ludobójstwa na tle etnicznym a nawet nekrofilia – to wszystko musiało zostać złagodzone. Ba, w pierwotnej wersji komiksu, „anonimowy dyktator z Azji Południowo-Wschodniej” nazwany był z imienia i nazwiska. Chodziło o B.J. Habibie, prezydenta Indonezji i jego politykę wobec Timoru Wschodniego.
Tim Miller, autor wstępu, bardzo fajnie charakteryzuje komiks „Authority”. Porównuje go do filmów z Deadpoolem – te, aby działać zgodnie z zamierzeniem, mogły powstać dopiero wtedy, gdy odpowiednio duża ilość odbiorców poznała już i zrozumiała mechanizm tworzenia opowieści w ramach gatunku. Dopiero wtedy możemy zacząć zgłębiać historie, które przełamują schematy, dyskutują z gatunkiem, krytykują go lub parodiują – a my to wiemy, rozumiemy i dostrzegamy. Tak właśnie jest z „Authority”.
Pierwsza seria zakończyła się na odcinku dwudziestym dziewiątym. „Authority” powracało potem jeszcze kilka razu, ale to właśnie te dwa tomy wydane ostatnio przez Egmont zawierają najlepsze historie. Fani komiksu superbohaterskiego muszą to przeczytać – ale reszta niekoniecznie.
koniec
4 maja 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o komiksach: Charlotte Bronte pisała fantasy
Agnieszka ‘Achika’ Szady

30 VII 2021

Drugi tom komiksu „DIE” ma tytuł „Podzielona grupa”, choć w kontekście RPG bardziej pasowałoby „drużyna”. Z drugiej strony, ta garstka ledwo się wzajemnie tolerujących ludzi zdecydowanie nie zasługuje na miano drużyny. Komiks jest skierowany zdecydowanie do dorosłych – nie tyle ze względu na goliznę (nieliczną) i przemoc (nie wykraczającą poza typowe utwory przygodowe), co z powodu faktu, że młodzież po prostu nie wczuje się w ten unoszący się nad stronicami klimat kryzysu wieku średniego.

więcej »

Początek uniwersum
Marcin Knyszyński

29 VII 2021

Idea „Czarnego Młota” zrodziła się na samym początku kariery Jeffa Lemire’a, kiedy to „nawet nie przypuszczał, że będzie mógł pisać dla mainstreamu DC lub Marvela”. Chciał mieć swoją własną wersję superbohaterów – takich, jakich lubi i o których sam chciałby czytać.

więcej »

Przedwczesny koniec
Maciej Jasiński

28 VII 2021

Akcja drugiego tomu serii „Podniebny Harry” rozgrywała się w środowisku filmowym Hollywood, gdzie tytułowy bohater pracował w roli pilota-kaskadera. Jednak wraz z trzecią odsłoną cyklu akcja przenosi się nagle do Chicago, gdzie trwa Wystawa Światowa (jest rok 1933). Jest też Howard Hughes, a zatem można spodziewać się wielkiej konfrontacji i wyjaśnienia tajemnicy Z-03, który odmienił życie Harry’ego.

więcej »

Polecamy

Smętny finał

Tajemnica złotej maczety:

Smętny finał
— Konrad Wągrowski

Stukasy, Wellingtony, Halifaksy!
— Konrad Wągrowski

O wolność waszą i naszą
— Konrad Wągrowski

Na wielbłądzie boli tyłek
— Konrad Wągrowski

Z Łosiem na łowy
— Konrad Wągrowski

Przybywając do PRL-owskiego raju
— Konrad Wągrowski

Zobacz też

Tegoż twórcy

Nie przegap: Maj 2021
— Esensja

Wolności!
— Marcin Knyszyński

Duchy przeszłości
— Marcin Knyszyński

Opowieść o człowieku, który się kulom nie kłaniał
— Maciej Jasiński

Deadpool w pięciu smakach
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Ja, robot
— Paweł Ciołkiewicz

Wojna trwa!
— Konrad Wągrowski

Marvel: Mutanci szarzy i brzydcy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Szatan powrócił jeszcze potężniejszy!
— Sebastian Chosiński

Krótko o komiksach: Luty 2004
— Sebastian Chosiński, Wojciech Gołąbowski, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Początek uniwersum
— Marcin Knyszyński

Jestem swoim ciałem i niczym więcej
— Marcin Knyszyński

Powrót do domu
— Marcin Knyszyński

Demon na tronie z czaszek
— Marcin Knyszyński

Pewnego razu w Bagdadzie
— Marcin Knyszyński

Niemiłe złego początki
— Marcin Knyszyński

Nowa epoka
— Marcin Knyszyński

Mad Max tu i teraz
— Marcin Knyszyński

Po drugiej stronie lustra
— Marcin Knyszyński

Leo do kwadratu
— Marcin Knyszyński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.