Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 24 maja 2022
w Esensji w Esensjopedii

James Gunn
‹Strażnicy Galaktyki›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
70,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy Galaktyki
Tytuł oryginalnyGuardians of the Galaxy
Dystrybutor Disney
Data premiery1 sierpnia 2014
ReżyseriaJames Gunn
ZdjęciaBen Davis
Scenariusz
ObsadaChris Pratt, Bradley Cooper, Vin Diesel, Zoe Saldana, Lee Pace, Karen Gillan, Benicio del Toro, Djimon Hounsou
MuzykaTyler Bates
Rok produkcji2014
Kraj produkcjiUSA
CyklStrażnicy Galaktyki, Marvel Cinematic Universe
Gatunekakcja, przygodowy, SF
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Żaden szop nie został skrzywdzony
[James Gunn „Strażnicy Galaktyki” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Miłośnicy kina komiksowo-przygodowego zapewne będą zadowoleni. W „Strażnikach galaktyki” znajdzie się wszystko to, co kochamy w popkulturze. Odradzam tylko seanse 3D, bo już w dwóch wymiarach wiele scen przyprawia o całkowity zawrót głowy.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Żaden szop nie został skrzywdzony
[James Gunn „Strażnicy Galaktyki” - recenzja]

Miłośnicy kina komiksowo-przygodowego zapewne będą zadowoleni. W „Strażnikach galaktyki” znajdzie się wszystko to, co kochamy w popkulturze. Odradzam tylko seanse 3D, bo już w dwóch wymiarach wiele scen przyprawia o całkowity zawrót głowy.

James Gunn
‹Strażnicy Galaktyki›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
70,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStrażnicy Galaktyki
Tytuł oryginalnyGuardians of the Galaxy
Dystrybutor Disney
Data premiery1 sierpnia 2014
ReżyseriaJames Gunn
ZdjęciaBen Davis
Scenariusz
ObsadaChris Pratt, Bradley Cooper, Vin Diesel, Zoe Saldana, Lee Pace, Karen Gillan, Benicio del Toro, Djimon Hounsou
MuzykaTyler Bates
Rok produkcji2014
Kraj produkcjiUSA
CyklStrażnicy Galaktyki, Marvel Cinematic Universe
Gatunekakcja, przygodowy, SF
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Czytelników oburzonych, że „jak można dać najwyższą ocenę jakiejś tam space-operze” uspokajam: sto procent ekstraktu, jakie przyznałam filmowi, dotyczy właśnie kategorii space-oper. Przecież nikt nie porównuje kina marvelowskiego z irańską nową falą czy czymś w tym rodzaju. Powiedzmy to otwarcie: „Strażnicy galaktyki” nie są filmem, po którym należy się spodziewać ani przesadnego przywiązania do logiki i praw fizyki, ani też zaskakujących zwrotów akcji. Każdy widz jako-tako obeznany z fabułami przygodowymi bez trudu odgadnie kolejne etapy opowieści – bo też i rozgrywa się ona zgodnie z wszelkimi zasadami kina tego typu.
Oto mamy łowcę-spryciarza (urocza scena, w której przy dźwiękach muzyki upaja się własną zajedwabistością), jakby połączenie Hana Solo i Indiany Jonesa w jednym (choć bez naukowej podbudowy i – alas! – charyzmy Harrisona Forda), którego los zderza z czworgiem równie podejrzanych typków. Jasnym jest, że przejdą przemianę duchową, staną się przyjaciółmi no i oczywiście uratują świat od zagłady, kłócąc się przy tym ile wlezie. A towarzystwo to wielce malownicze: zielonoskóra maszyna do zabijania o urodzie modelki, rozumny szop, humanoidalne drzewo oraz zdobny w liczne skaryfikacje zbiegły więzień, posługujący się niezwykle wyszukanym językiem. Postaci drugo- i trzecioplanowe również wypadły interesująco, szczególnie pewien antykwariusz (o ile można go tak nazwać), oraz Główny Zły, przepięknie filmowany na tronie w zimnych kadrach z ostrym światłem padającym z góry – tak, jak twórcy komiksów lubią przedstawiać postaci tego pokroju. Ładnych kadrów jest zresztą w tym filmie więcej, szczególnie tak lubianych przeze mnie kosmicznych mgławic oraz planet sąsiadujących ze sobą w całkowicie niemożliwy fizycznie sposób, jak na fantastycznych malunkach z lat siedemdziesiątych. Mamy też piękne sceny walk wręcz, z postaciami dokonującymi cudów ekwilibrystyki i lądującymi w efektownym przyklęku, a także efektownie zakomponowane kadry Strażników szykujących się do ostatecznego starcia.
Jeżeli ktoś oczekuje wartkiej fabuły, wyrazistych bohaterów, do których szybko można się przywiązać, mimo ich kryminalnej przeszłości, całkiem niezłego humoru oraz odrobiny niezbędnego w takich produkcjach patosu – powinien wyjść z kina usatysfakcjonowany. Nie trzeba chyba nadmieniać, że scenografia i efekty specjalne stoją na najwyższym poziomie, podobnie zresztą charakteryzacja, choć pomysły z malowaniem aktorów na różowo, zielono lub niebiesko trącą nieco myszką… ale może to celowe nawiązanie do klasyki gatunku? Natomiast humor, moim zdaniem, udał się twórcom nadzwyczajnie: od sarkastycznych komentarzy i min robionych przez postaci poczynając, a kończąc na takich szczegółach, jak nazwa kraju na kombinezonie pewnego psa czy informacja w napisach końcowych, że w czasie kręcenia filmu „nie ucierpiał żaden szop ani istota drzewopodobna”.
Dużą zaletą „Strażników” jest fakt, że to pierwszy film z planowanego cyklu – dzięki temu widzowie nieobeznani z marvelowskim uniwersum nie będą się czuli zagubieni w gąszczu relacji pomiędzy postaciami, ponieważ same postaci spotykają się tu dopiero po raz pierwszy. Jednym słowem, jest to doskonała rozrywka dla każdego fantasty w wieku od 12 do 112 lat.
koniec
5 sierpnia 2014

Komentarze

06 VIII 2014   07:15:45

100%? Serio? Ale tak naprawde?

06 VIII 2014   08:41:31

Amen to that! 100% się należy - dawno tak się nie wyluzowałem, jak na tym filmie. Jest lekki, zabawny, odstresowujący - idealny na wieczór po ciężkim dniu w pracy czy na uczelni. Polecam każdemu, kto ma ochotę po prostu się dobrze bawić, bo ten film nie udaje ani przez chwilę, że jest czymś więcej niż tylko zabawą.
A "Hooked on a Feeling" chodzi za mną do dziś!

06 VIII 2014   20:57:27

Wspaniała rozrywka na letni wieczór. :)

07 VIII 2014   05:45:35

Lepsze od "The Avengers"?

07 VIII 2014   08:30:21

Mnie się podobało tak samo, jak Avengers, chociaż to odrobinę inny styl. Powiedziałabym, że Strażnicy to coś jak Gwiezdne wojny bez otoczki mistycznej.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wychowane przez wilki: Sez. 2, Odc. 1. Inny klimat, czyli nowe szanse i zagrożenia
Marcin Mroziuk

23 V 2022

W drugim sezonie „Wychowanych przez wilki” następuje radykalna zmiana scenerii. Bohaterowie opuszczają bowiem niezbyt urodzajne rejony Keplera-22b i przenoszą się do strefy tropikalnej, gdzie znajduje się kolonia ateistów.

więcej »

East Side Story: Przeżyć w Piekle
Sebastian Chosiński

22 V 2022

Dwa lata po premierze pełnometrażowy debiut dokumentalny kijowskiej reżyserki Iryny Cyłyk – nagrodzony na festiwalu Sundance „Ziemia jest niebieska jak pomarańcza” – nabrał bolesnej aktualności. Jego tematem jest bowiem los rodzin mieszkających na obszarze ogarniętego konfliktem zbrojnym od 2014 roku Donbasu.

więcej »

I nie wierz nikomu, bo nie trafisz do domu
Sebastian Chosiński

21 V 2022

Najpierw było japońskie anime „Jin-Rô” Hiroyukiego Okiury. Niemal dwadzieścia lat później za aktorski remake jego dzieła zabrali się Koreańczycy. Zmienili miejsce akcji, dorzucili co nieco od siebie fabularnie – i w świat poszła „Wilcza Brygada” Jee-woon Kima. W efekcie powstał całkiem przyzwoity film akcji (z elementami science fiction), ale do poziomu obraz z Kraju Kwitnącej Wiśni jednak nie dorósł.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja ogląda: Sierpień 2014 (1)
— Karolina Ćwiek-Rogalska, Jarosław Robak

Tegoż twórcy

Remanent filmowy 2017
— Sebastian Chosiński, Miłosz Cybowski, Grzegorz Fortuna, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Jarosław Robak, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Esensja ogląda: Grudzień 2017 (4)
— Konrad Wągrowski

Esensja ogląda: Maj 2017
— Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk

Kosmiczne jaja
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja ogląda: Kwiecień 2015 (1)
— Piotr Dobry, Alicja Kuciel, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski

Superbohaterowie na Transatlantyku: Super
— Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Stawka większa niż qilin
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Piękna-chan i Bestia-kun
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Hej ho, przez dżunglę by się szło
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Osobno, ale razem
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Magiczny matriarchat małomiasteczkowy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Pizza za 136 tysięcy złotych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Rozwalanie ścian tyłkiem i inne rozterki czterdziestolatków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Irlandzki taneczny blues i kapelusze
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ona też miała kiedyś siedem lat
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.